1. Zakynthos – insula preferată a zeilor Artemis și Apolo

     Toată excursia a început cu un drum interminabil până la București, de aici pentru mine începea aventura. Era prima mea întâlnire cu Bulgaria, deși am tranzitat-o pe timp de noapte îmi aduc aminte doar de Podul Prieteniei (Giurgiu – Russe) după care am luat somn de voie.
       Intrăm în Grecia pe la Promahonas uitându-mă pe hartă și calculând cât mai avem până ajungem în Zakynthos. Kilometri se scurg și ajungem în Patra unde trecem pe Podul Suspendat, pod ce face legătura între Grecia continentală și Peninsula Peloponez. Podul Suspendat a fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004.
        Ne îndreptăm spre portul Killini de unde vom lua ferry-boat-ul spre insula zeilor. Drumul cu ferry-boat-ul durează aproximativ 1h 20 min.
Portul Kilini
Portul Kilini
Welcome to Zante!
    După ce o cu seară înainte ne-am plimbat prin stațiunea Tsilivi, ziua de azi este destinată unui tur al insulei..yuuhuu abia asteptam să cutreierăm insula în lung și-n lat.
Zakynthos a fost menționată pentru prima dată de Homer în “Iliada și Odissea” iar plantațiile de măslin, pădurile de pin, plajele întinse și jocul de culori al apei creează peisaje ce îți taie respirația.
     Prima oprire o facem la fabrica de ulei de măsline “Aristeon” din Lithakia o fabrică ce datează din anul 1850. La început uleiul se prelucra cu ajutorul unei prese și cu ajutorul  forței animalelor. În prezent fabrica se nândrește cu utilaje moderne de prelucrare a uleiului extravirgin, asigurând 6 % din producția de ulei a Greciei.
     În Zakynthos se găsesc aprox. 25 de fabrici de prelucrare a uleiului de măsline și aprox. 2 milioane de măslini. Din Antichitate se știe că uleiul de măsline avea efecte terapeutice iar Homer la numit “aur lichid”. 
     Fabrica pune la dispoziția turiștilor un ghid de lb. engleză, ghid care ne-a explicat tot procesul de prelucrare a uleiului de măsline iar la sfârșit a avut loc o degustare a diverse combinații de ulei de măsline cu usturoi, lămâie, portocală etc.
     Presele vechi de prelucrare a uleiului sunt păstrate și pot fi văzute de către turiști la intrarea in fabrică.
Presele din incinta fabricii

Fabrica Aristeon

Mini-muzeul din fața fabricii

     Următoarea oprire o facem la Exo Hora unde se găsește cel mai bătrân măslin de pe insulă. Se spune că are peste 2000 de ani.
Cel mai bătrân măslin din Zakynthos
     
     Mănăstirea închinată Sf. Dionisios din Anafonitria, sătuc aflat în nordul insulei, este cea mai veche mănăstire din Zakynthos, datând din sec XV. Aici Sf. Dionisios și-a petrecut ultima parte din viață murind la vârsta de 77 de ani, în anul 1624. Astazi este protectorul insulei Zakynthos.
În incinta mănăstirii se află o icoană cu puteri miraculoase.
La dreapta, va rog!
Mănăstirea Anafonitria

Mănăstirea Anafonitria – detaliu

Oare ce e dincolo de poartă?

Curtea mănăstirii

Ieșirea spre lumină
     Plaja Navagio, probabil cel mai așteptat loc în care am așteptat cu toții sa ajungem,
Fiind una din cele mai apreciate plaje de Grecia, plaja Navagio (numită și plaja epavei sau plaja contrabandiștilor) este un loc rupt de lume în care ajungi ori cu vaporul ori cu mașina admirând plaja de sus.
     Atracția în sine a plajei este epava unui vas scoțian numit Panagiotis eșuat în anul 1980. Legendele referitoare la vas nu au întârziat sa apară susținând că este vasul unor contrabandiști de țigări italieni care au fost urmăriți de paza de coastă grecească iar vasul a eșuat pe insulă, alte voci spun că nava a fost scufundată de aceeași paza de coastă iar valurile au aruncat-o la tărm, iar ultima legendă spune că autoritățile au adus nava pe plajă pentru a crește numărul de turiști.
     Indiferent de motiv, plaja este vizitată de mii de turiști fiind în top 10 insule ale Greciei devenind un obiectiv ce trebuie neapărat vizitat.
Navagio Beach
     Pentru cei doritori recomand vizitarea insulei cu vaporul. De ce? În partea de sus este un loc belvedere amenajat dar este foarte micuț. Dacă dorești să fotografiezi și epava (ce, cu siguranță știu că vrei) vei fii nevoit să te întinzi peste balustradă ca să ai unghiul dorit. Și dacă mai ești și ghinionist și mai sunt și alți turiști în zonă vei fii nevoit să stai la rând (cum am pațit și eu).
     Următoarea oprire este în portul Agios Nikolaos, un port mic și foarte cochet, situat în nordul insulei. Aici am luat prânzul la o tavernă cu “vedere la mare”.
Portul Agios Nikolaos

Ca broscuțele la soare
Cine vine la plimbare peste mări și oceane?
     Excursia noastră se încheie cu un ultim obiectiv și anume dealul Bohali, care îți pregătește retina pentru o panoramă a orașului Zante.

Zante văzut de sus
Mai jos găsiți traseul:
Citește și:
     
     

Citește alte postări asemănătoare:
   Perioada: 8-17 mai 2015   Puncte forte: plaja Navagio, Lefkada, Parga   Anul acesta s-a lăsat
     După plimbarea în Maspalomas am dormit ca un prunc toată noaptea, evident trezirea a
     Ne trezim destul de devreme, am ajuns la concluzia că eu în concediu
     Trogir este ultima oprire din cele 3 zile de paradis petrecute în Croația.
     Secretul e că nu e niciun ghid :)). Nu ai nevoie de un


Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website