4. Budva – paradisul ascuns de ochii lumii

    Budvaaaaaaaaa, am așteptat de când am intrat în Muntenegru să ajung în Budva. Nu vreau să mint Petrovac, Ada Bojana și Ulcinj nu m-au dezamăgit dar Budva le întrece pe toate.
Aveam mai bine de o jumătate de zi de explorat deci ”Bine te-am găsit!”
     Am început cu Plaja Slovenska, probabil cea mai populată dar nu neapărat cea mai frumoasă…cea mai frumoasă stă ascunsă de ochii lumii și doar cei care doresc cu adevărat și nu se împiedică de prima tavernă o vor găsi.
   
   O plimbare perfectă deoarece soarele nu a avut milă de noi chiar deloc, apa era atât de bună iar tot plimbându-mă agale am ajuns în zona portuară…”taxi-barcă”, bărci de pescuit, yachturi de lux..tot ce îți poftește inima, trebuia doar să alegi.

     Așteptam să stăbat zona portuară deoarece Orașul Vechi (Stari Grad) ne făcea cu ochiul…o adevărată minunăție. Odată intrată pe poarta cetății am intrat într-o altă lume. Strădute înguste, magazine de souveniruri, terase, înghețată toate într-o atmosferă boemă, parcă nu voiai să pleci..
     Orașul vechi sau Stari Grad este emblema orașului Budva cu un stil arhitectural unic fiind unul din cele mai vechi centre urbane din jurul Mării Adriatice.

  Plimbându-ne agale prin cetate ajungem la o cafenea foarte cochetă..pe plajă și cedăm tentației unei înghețate să ne răcorim :D. Lume ochi ba la terasă ba la plajă ba în trecere.
După înghețată trecem de cetate pe un drum paralel cu marea care inițial nu știam unde duc..ulterior am aflat ca acolo e binecunoscuta statuie în formă de balerină și drumul spre Plaja Mogren.

     Până aici toată plimbarea am făcut-o în compania Luminiței și Ana Mariei, fetele doresc să mai stea la o înghețată și eu să explorez, așa că ne despărțim și eu mă întorc în Stari Grad, au rămas câteva obiective de vizitat.
     Citadela se află în partea sudică a orașului fiind și cel mai înalt punct fiind menționată pentru prima dată în 1425.  Una din cele mai frumoase experiențe e să te plimbi pe zidurile cetății, ceea ce am și făcut.

 

     

 

      

   Priveliștea de sus merită toți banii așa că după scurta vizită am timp să mă mai plimb agale prin cetate pe străduțele acelea vechi, pavate înguste care de-a lungul timpului s-au transformat în galerii de artă, magazine si cafenele.

     

                                

     

    Din cetate, o poartă din lemn trecută de vreme te conduce direct pe nisipul arzător și mare. De aici aventura continuă într-o altă lume. 
     Drumul cotește pe lângă mare și stânci, trece de celebra balerină care domină zările și îți deschide ochii spre superba plajă Mogren. O plajă ascunsă de ochii lumii, mai puțin populată decât plaja Slovenska. O plajă curată cu pietris, asezată într-un mic golfuleț și bine păzită de un perete de stâncă…simt nevoia să mă așez și să mă ciupesc..da, e adevărat is not a dream :D.
   Pentru a trece mai departe, accesul se face printr-un mic tunel săpat în stâncă. Nu pot trece 2 persoane în același timp așa că lăsăm la simpla întelegere cine trece primul sau prima.
    De la Plaja Mogren mai sunt doar niște bolovani..nu e drum. Inițial nu știam că se poate merge până ce nu am văzut 2 voinici care făceau sărituri în apă. Până ce m-am dezmeticit care e treaba picioarele mele au luat-o direct înainte pe bolovani spre locul misterios. Sar de pe un bolovan pe altul și mulțumesc cerului că am fost destul de inspirată să îmi iau adidașii (Scarpa m-au salvat). În 10 minute sunt la capătul lumii…acolo erau 2 persoane care făceau sarituri în apă.

     Nu am putut să nu imortalizez momentul, m-am bucurat de liniște pentru câteva minute și am făcut cale întoarsă. Ziua a trecut parcă într-un minut. Ne întoarcem înapoi în Ulcinj dar nu înainte sâ facem o scurtă oprire și o poza la Insula Sfântul Ștefan.
     Insula Sfântul Ștefan (Sveti Stefan) este considerată perla litoralului muntenegrean și cea mai scumpă locație din Muntenegru. Minunata contrucție a fost realizată în sec XV în urma unui atac al armatei otomane. Situată la poalele muntelui Lovcen în anul 1442 a fost inițial o fortăreață iar apoi a fost înconjurată cu un puternic zide de apărare având ca scop protejarea familiilor împotriva armatei otomane sau a piraților,
În centrul insulei se află biserica Sf. Ștefan iar în fața bisericii se află un loc numit ”locul dreptății”, aici se luau deciziile majore din punct de vedere politic sau juridic.
     Insula a cunoscut perioade de glorie și decădere. În jurul anului 1954 pe insulă locuiau mai puțin de 20 de persoane, aceasta degradându-se continuu. 
Perioada de glorie a insulei revine cu anul 1995 când aceasta a fost complet renovată devenind un ”oraș-hotel.”, Aman Sveti Stefan Resort  & Villa Milocer reușește sâ satisfacă mofturile oricărui turist. Villa Milocer este fosta reședintă de vară a reginei Marija Karadordevici.
     Din păcate accesul turiștilor este interzis pe insulă dacă nu cumva te cheamă Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Marylin Monroe sau Kirk Douglas.
     Dacă nu ești una din vedetele de mai sus, nu e nicio problemă, cazarea pe Sveti Ștefan depășește 750 euro pe noapte. Rege pentru o zi.

 Citește și:
Citește alte postări asemănătoare:
     De câte ori mă gandesc la peisajul din Golful Kotor mă gândesc la
     După ce am bătut în lung și în lat Petrovac și ne-am delectat
     Nu mai știu cum am ajuns pe insula Bojana, în Ulcinj este o
         În Petrovac aveam să stăm două nopți, timp în care am
     Perioada: 26-29 mai 2016     Puncte forte: Petrovac, Budva, Golful Kotor     Se


Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website