Dubrovnik: unde marea îmbrățișează o cetate

     După ce am bătut la propriu riviera muntenegreană, ne mutăm în țara vecină, Croația e paradisul ideal în orice colțișor și îți oferă peisaje de neuitat. După ce în prima parte a zilei am vizitat Golful Kotor, după-masă ne delectăm într-una din cele mai frumoase cetăți de pe țărmul Mării Adriatice: cetatea din Dubrovnik.
     Pentru cine nu știe Dubrovnik are norocul să ”găzduiasă” cea mai frumoasă cetate de pe țărmul Mării Adriatice. Construcția cetății din Dubrvnik a început încă din sec VII. Perioadă sec VII este cunoscută ca fiind perioada migrațiilor când locuitorii Epidaurumului au migrat pe una din insulele Coastei Dalmate și au întemeiat orașul Ragusa, orașul fiind denumit Dubrovnik abia în anul 1918.
     Cetatea s-a păstrat foarte bine de-a lungul timpului astfel că toate obiectivele din interiorul cetății pot fii văzute și astăzi. Nu ai cum să nu remarci stilul venețian, o groază de biserici, cafenele, străduțe pavate și taverne. Cetatea din Dubrovnik este printre singurele cetăți din Europa căreia zidurile i-au fost păstrate intacte.
     Toată cetatea este înconjurată de ziduri puternice de 25 de m iar una din lucrurile frumoase care nu le poți face într-o altă cetate este să te plimbi pe acestea. Da, poți să te plimbi pe aceste ziduri, sunt mai mult decât sigură că peisajul e magnific asta dacă scoți din buzunar (numai) 20 euro.
     Eu am ales varianta pe jos și nu pe ziduri dar am rămas profund impresionată.

Intrarea în cetate se face pe Poarta Pile iar până la poartă se merge pe un pod de piatră, poarta este ”păzită” de statuia Sf. Blasie, care este și patronul orașului.

     Odată intrat în cetate dai de celebra Stradun, un bulevard de marmură bătut de miile de turiști care vizitează cetatea fiind și principala stradă a orașului vechi. Aici simți că te întorcii înapoi în timp, undeva prin 1460 :D.

     De pe artera principală a orașului se poate ajunge la toate obiectivele turistice din cetate:

*Fantâna lui Onofrio, una din cele mai frumoase obiective turistice. A fost construită în 1438 ca parte a unui sistem de alimentare cu apă. Fântâna a fost puternic deteriorată în urma cutremurului din 1667 azi putându-se vedea doar 16 sculpturi din care țâșnesc apă.

*Turnul Clopotului situat în capătul celebrei Stradum este cunoscut datorită unor mici statuete de culoare verde care lovesc clopotul în fiecare oră. Eu nu am prins momentul așa că next time stăm la pândă :P.

*Portul vechi al cetății este unul din locurile care nu ai voie să le ratezi. Aici e locul unde te poți așeza și poți să privești și să privești din nou

     Din portul vechi pașii te călăuzesc mai departe la Fortul Sf. Ioan iar de acolo ajungi la far, aici poți să vezi cel mai bine cum marea…îmbrățisează o cetate.

   De aici poți doar să te întorci, străduțe misterioase, o biserică pentru un moment de liniște sau o poză dintr-o altă perspectivă.

     Desigur că mai sunt și alte obiective de vizitat, unele mai importante, alte mai puțin importante însă atmosfera e una frumoasă…parcă ai vrea să rămâi să te pierzi pe fiecare străduță.
     Ca și aglomerație cred că e pliiin tot timpul dar face parte din farmecul ei :).
Ne vedem în Omis!
Citește și:

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.