Aceasta e a 3 -a zi de când mă bucur de frumusețile Olandei. Acum 2 zile vă povestisem puțin despre Amsterdam și ieri v-am prezentat un muzeu în aer liber și frumusețea morilor de vânt la Zaanse Schans. Azi decid să petrec prima parte a zilei în Parcul Keukenhof – raiul lalelelor, o scurtă oprire în Haarlem și după continui aventura amsterdameză.
Parcul Keukenhof
Nu este om nepăsător în fața frumoaselor lalele care să nu fi auzit de Keukenhof. Considerat grădina Europei, parcul te încântă cu parfumul și frumusețea florilor undeva la 6-7 săptămâni pe an, sfârșit de martie – început de mai.
Este probabil și cea mai scumpă perioadă în care să vizitezi Olanda dar și-a meritat bănuții. Spectacolul lalelelor este pe măsură.
Am ajuns dimineața undeva la ora 10. Orașul este împânzit de mijloace de transport și găsești bilete spre Parcul Keukenhof la fiecare pas.
Transportul și intrarea în parc nu au fost incluse în I amsterdam city card. Biletul a costat 17.00 euro + transport pe 24 h în zona Lisse 14.00 euro.
Tot ce trebuie să faci este să te lași purtat de frumusețea parcului și să te bucuri de plimbare. Un parc imens ce a sărbătorit peste 70 de ediții și care găzduiește peste 7 milioane de flori de primăvară. Un adevărat spectacol și un mix superb de culoare, parfum și frumos.
Este prezentă și nelipsita moară de vânt iar accesul este permis și pentru o fotografie la înălțime asupra parcului.
Aproape de moară nu vei putea să nu remarci imensele câmpuri de lalele. Milioane de lalele înflorite stăteau la soare și așteptau să fie admirate.
Haarlem
Dacă tot ai vizitat Keukenhof e păcat mare să nu faci și o scurtă oprire în Haarlem. Un oraș tipic olandez situat foarte aproape de Marea Nordului. Un loc foarte cunoscut în producerea bulbilor de lalele, zambile și narcise. Un loc în care se pot admira câmpurile de lalele.
Orașul în sine este foarte boem. Din lipsă de timp am apucat să mă plimb strict în centrul orașului. Piața este împânzită de clădiri istorice iar piesa de rezistență este Grote Kerk o bazilică impresionantă în stil gotic târziu din secolul al XIV – lea.
Amsterdam
Am decis să mă întorc cu trenul înapoi în Amsterdam (vroiam să încerc și varianta cu trenul în loc să aștept autobuzul). Din nou capitala îmi dă o senzație așa faină, oameni pe bicicletă, foarte relaxați și plini de viață. Continui să mă bucur de frumusețile capitalei și tot ce are să ofere ea.
1. Semnul I Amsterdam
Un simbol al orașului alături de morile de vânt și saboții de lemn. Până în 2018 semnul era situat în fața Muzeului Regal dar ulterior a fost mutat. Îl găsiți în fața clădirii A dam Lookout și Eye Film Museum. O scurtă trecere cu bacul și ai ajuns.
2. Eye Film Museum
Recunosc că nu m-a dat dat pe spate și nu am găsit nimic interesant. Probabil îmi lipsește spiritul artistic. Pentru cei pasionați, muzeul are o gamă largă de postere și detalii despre filmele olandeze consacrate și nu numai.
Intrarea este liberă cu I amsterdam city card.
3. Sinagoga portugheză din Amsterdam
O clădire din secolul al XVII – lea găzduiește sinagoga din Amsterdam. Fondată și construită de evrei, azi este un simbol și loc de concerte fiind o mândrie a capitalei. În interior predomină lemnul iar cele câteva sute de candele redau atmosfera locului.
În aceeași curte se găsește și librăria, una din cele mai vechi librării evreiești din lume precum și un muzeu al Holocaustului care poate fi vizitat.
Intrarea este gratuită cu I amsterdam city card.
4. Artis Zoo
Nu știu dacă a fost cea mai bună idee, până la urmă ideea unei grădini zoologice e aceeași. Nu prea e mare diferență între ele exceptând speciile de animale. Cea mai veche grădina zoo din Olanda și una din cele mai vechi din Europa.
Intrarea este liberă cu I amsterdam city card.
O zi lungă și tare frumoasă, Parcul Keukenhof merită o vizită pentru spectacolul lalelelor iar Amsterdam e o minunăție de oraș care poate fi vizitat oricând.
Itinerar:
Granada și secretele palatului Alhambra
Top 8 lucruri de făcut în Malaga
Ronda – pueblos blancos și corida
Antwerp și secretul diamantelor
Bruxelles la fel de frumos ca și prima oară
Bruges – orașul medieval de la Marea Nordului
Zaanse Schans – paradisul morilor de vânt
Eurotrip 2019 – sfaturi și cheltuieli