4. Tura de recunoastere in Susa

Fac ochi dimineata pe la ora 11 :)) si primul lucru deschid geamul..:O:O Suuuuupeeeeeeeerr…munte cat vad cu ochii..mama mama ce bine e aici.. Ies din camera, Lidia deja e treaza si ies pe terasa…muunteee, efectiv nu pot sa ma misc de aici. In gandul meu: Se pare ca o sa am putin de lucru pe aici!!!

Luam micul dejun si iesim in tura de recunoastere a orasului Susa. Radu a mai fost pe aici deci ma aleg si cu un mic ghid :)).
Din tot ceea ce am vazut, am vizitat, pe unde am umblat si ce am pozat am sa incerc sa va fac un mini ghid care sper sa va poate fi de folos in cazul in care veti ajunge si voi pe aici.

Welcome to Susa

Aici gasiti si site-ul oficial al orasului.
Noi am avut “base camp-ul” in Piata San Giusto care e situata in centrul vechi al orasului. Piata San Giusto e punctul de plecare spre: Catedrala San Giusto, Poarta Savoia, Arcul lui Augustus, Castelul Printesei Adelaide, Arena Romana.

Planul orasului Susa (Sursa aici)
1. Piata San Giusto – este situata in partea veche a orasului fiind punctul de plecare spre mai multe obiective turistice din oras. Este exact piata care sugereaza un mic orasel de munte italian, cu cladiri vechi si in acelasi timp cochete, cu balcoane micute si cu strazi pavate.
Piata San Giusto
2. Catedrala San Giusto – catedrala care ne-a incantat in fiecare duminica cu liturghiile sale pe toata durata lunii de miere. Este o biserica din secolul X in stil romanic cu o dezvoltare a stilului gotic in secolul XV. Interiorul este in stil neoromanic avand trei nave separate de stalpi de forme neregulate, tot aici fiind si gazduita o orga din anul 1890. Ceea ce este foarte impunator este turnul cu clopotnita inalt de 51 de m. Accesul in catedrala este liber fiind deschisa in fiecare zi.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 2.
Catedrala San Giusto

Turnul Catedralei San Giusto

Interior
Perspectiva
3. Poarta Savoia sau Poarta Paradisului – aflata in Piata San Giusto, Poarta Savoia dateaza din secolul III-IV d.Hr. Este formata din ziduri groase cu doua turnuri circulare si masive care facilitau apararea din toate partile. Cele doua turnuri sunt legate printr-un coridor si prezinta mai multe etaje si ferestre care serveau tot pentru aparare de invadarea barbara. Accesul este liber. 
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 1.
Poarta Savoia
4. Arcul lui Augustus – este unul din cele mai bine conservate arcade din nordul Italiei, acesta datand din sec I i. Cr. A fost construit in cinstea tratatului semnat intre imparatul Augustus, primul imparat al Romei si Marcus Julius Cottius, regele celtilor. Arcul are o inaltime de aproape 12 m si o latime de aprox 8 m. Accesul este liber.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 3.
Arcul lui Augustus
5. Apeductul roman – dateaza din sec IV d. Hr. si este construit din piloni din care pornesc arcade. Aceste arcade sunt construite sub un altar de origine celtica. Exista doua arcade construite din blocuri de calcar care se pot vedea si azi, acestea facand parte din structura de aparare o orasului. Accesul este liber.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 4.
Apeductul roman
6. Castelul contesei Adelaide – Adelaide a fost o personalitatea orasului Susa fiind fiica marchizului de Torino, Olderico Manfredi. Ea a devenit mama regelui Henric al IV-lea. Data de construcție a castelului este incerta, dar se presupune ca a fost construit de primii conducatori și locuită de Cozi. Cladirea a suferit numeroase modificări înainte de a deveni casa marchizului. In prezent cladirea gazduieste Muzeul Civic, Biblioteca si Arhivele istorice. Castelul are doar progam de vara: joi-vineri intre orele 15-18 si sambata si duminica intre orele 10-13 / 15-18.30. Intrarea este 2 euro.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 6.
Noi din pacate nu am intrat sa il vizitam, am intrat doar in curte.
Castelul contesei Adelaide

Castelul contesei Adelaide-curtea interioara
7. Biserica Santa Maria della Grazie – este o biserica din sec XVIII in stil baroc care a fost construita in memoria celor cazuti in razboi de arhitectul Carlo Andrea Frog. 
Noi de cate ori am trecut pe aici nu am vazut-o deschisa si nu avea niciun program de vizita afisat deci nu stiu sa va spun daca se poate vizita interiorul.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 7.
Biserica Santa Maria della Grazie
8. Amfiteatrul roman – dateaza din sec II d. Hr.  si aici se desfasurau celebrele lupte intre gladiatori si animale salbatice. Se spune ca a fost abandonat datorita inundatiilor, amfiteatrul fiind ingropat aprox 6 m in aluviuni. Amfiteatrul are o forma de eclipsa de aprox 45 de m si este cel mai mic amfiteatru din perioada romana. Este inconjurat de podium si se pot observa 4 dormitoare in care erau adapostiti gladiatorii si animalele salbatice. Accesul este liber.
Pe harta de mai sus este numerotata cu nr. 8.
Amfiteatrul roman

Ca sa nu ne pierdem

Drumul spre amfiteatru
Si fiindca noua ne place sa vedem oraselul de la inaltime, am luat un drum care nu stiam unde duce doar ca urca..urcand tot asa am ajuns la soseaua care duce spre Frejus (Franta). Ce a iesit, vedeti mai jos:
Viziune – Susa

Apeductul roman si Biserica Santa Maria della Grazie
Asa a aratat “base camp-ul” nostru timp de aproape 2 luni.
Va urma.
Citeste si…

    3. Traseul: Drobeta T. Severin – Belgrad – Zagreb – Ljublianja – Trieste- Milano – Torino – Susa.

    6. Un castel ascuns in munte : Forte di Exilles
    7. Punct panoramic: Madonna della Losa
    8. Tura de recunoastere in Torino
    9. Pe urmele dinastiei de Savoia: Venaria Reale
  10. Vizita la Muzeul Automobilelor, Torino
  11. O plimbare pana la Losa
  12. Iarna la peste 2000 m: Mont Cenis
  13. Vizita la Lago Grande, Avigliana
  14. Tema de casa pentru anul urmator: Vf. Rocciamelone
  15. Cum sa mergi pe ciclostrada: Novalesa
  16. Ghinion spre Sacra di San Michele
  17. Amarul drum spre casa
Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website