3. Lecția de istorie: orașul antic Efes

     Dacă ai făcut o pasiune pentru tot ce înseamnă Turcia e imposibil să nu fi auzit de orașul antic Efes, asta dacă ai fost copil cuminte și nu ai chiulit de la orele de istorie :P.
     Unul din cele mai bine conservate orașe istorice care datează de aprox. 2500 de ani stă pitit la poalele muntelui și așteaptă sa fie vizitat. Pentru că a fost cuminte anul trecut a intrat și în Patrimoniul UNESCO.
     Ce se găsește în orașul antic Efes? Nimic altceva decât una din cele mai mari biblioteci, teatru, băi publice, stadion, templu și străzi de marmură care te invită la o plimbare prin istorie.
     Intrarea în oraș te va întâmpina un drum pietruit cu niște coloane căzute, semn al măiestriei de altădată.
     Drumul cotește spre dreapa aici fiind locul de unde începeau procesiunile. Acest drum al procesiunilor era în strânsă legatură cu anumite festivități închinate zeiței Artemis. Acestea constau în manifestații sportive, muzicale și culminând cu sacrificiile aduse zeiței.
    Acest drum al procesiunilor duce spre Marele Teatru, însă nu înainte să trec de Poarta lui Hercules..se spune că dacă reușești să atingi ambii pereți ai porții ești o persoană puternică așa că…am făcut testul :)).
     Cu lume multă, soare, caldură ajungem și la băile publice, bai publice cu sistem de canalizare foarte ingenios la aceea vreme.
     Odată ce treci de băile publice și înaintezi, te minunezi și la fiecare pas mai scoți câte un ”wooow”. Probabil una din cele mai bine conservate clădiri din orașul Efes: biblioteca lui Celsus.
     Aceasta a fost construită pentru Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus, fost guvernator și iubitor de lectură. Biblioteca este a treia ca mărime și putea stoca peste 12000 de pergamente.
Și fiincă e locul proprice de spus povești și legende vă spun una interesantă: se spune că biblioteca nu era folosită de cetățenii orașului doar pentru studiu deoarece se zvonește că prin bibliotecă era un tunel care ducea la o clădire apropiată ce funcționa pe post de..bordel.

     Drumul Portului și Agora comercială, locul unde se făcea schimbul de mărfuri și comerțul. 
     De la biblioteca lui Celsius se deschide o altă arteră de marmură care duce la Marele Teatru. Este considerată cea mai importantă atracție a orasului fiind situat pe dealul Panayir, vis-a-vis de port.
A fost construit în perioada grecească și extins în perioada romană cu o capacitate de 25000 de locuri. Marele Teatru era locul unde se țineau manifestațiile culturale, religioase, sportive precum și luptele între gladiatori și animale.

     După ce ne-am plimbat aproape 2 km bătuți de soare ne-am ”relaxat” printre magazinele de souveniruri exagerat de aglomerate și vânzători ambulanți.
     De Efes pot să povestesc oricât, orașul așteaptă să fie descoperit de fiecare în parte. Dacă te-am convins te rog nu uită de: apă, pălărie, încalțari ușoare și comode, rabdare ca e aglomerat și multă 
voie bune. 
Ești rege pentru o zi!
Citește și:
Citește alte postări asemănătoare:
Am reușit să dormim doar câteva ore, gazda știa că la ora 7 este plecarea
Dacă spui Porto spui vin așa că am dedicat o zi întreagă pentru a descoperi
Ziua începe devreme și ce altă variantă mai cu fainoșag aș putea găsi dacă nu
Zborul a decurs fără probleme, poate prea matinal dar am o zi minunată în față.
     Am dormit ca un pui iar chiar dacă e duminică ceasul a sunat


Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website