Ghidul pierduților în Split

     Secretul e că nu e niciun ghid :)). Nu ai nevoie de un ghid ca să te simți pierdut în Split. Pur și simplu te lași dus de val și…te pierzi. Te pierzi pe străduțe și în piețe, te pierzi în timp, te pierzi în imensitate, te pierzi în simplitate și până la urmă te pierzi pe drumul cel bun și știi că acela este.
     Split este cel de-al doilea oraș ca mărime din Croația și un important nod maritim deoarece de aici pornesc cele mai multe ferry-boat-uri atât spre insulele din Croația cât și spre alte țări.
Deoarece timpul a fost destul de scurt am făcut o oprire doar în centrul vechi și bine am făcut. Nu cred că centrul nou ar fi avut atâtea de arătat.
    De cum intri in centrul vechi te întâmpină Poarta de Argint a Palatului lui Dioclețian.
     Odată ce treci de Poarta de Argint a Palatului lui Dioclețian parcă intri într-o carte de istorie, drumul pavat și ceea ce a rămas dintr-un puternic fort îți spun ”Bine te-ai întors în timp!”
Cum treci de Poarta de Argint se ridică Palatul lui Dioclețian cu turnul care domină toată zona.
     Dioclețian a fost cel de-al 51 – lea împărat roman și s-a născut într-o familie umilă aici, în Dalmația. A fost împăratul care a condus Roma cu o mână de fier fiind cunoscut și pentru numeroasele reforme care le-a făcut în timpul domniei sale. După revenirea acestuia în Dalmația a decis să își construiască un palat. 
Azi Palatul lui Dioclețian este unul din cel mai bine conservate palate din perioada romană. 
     Nu ai cum să respiri istorie dacă nu ești la înalțime. Și de la înalțime istoria se respiră așa:

                       

                            

              

     După ce am respirat istoria de la înalțime mă întorc cu picioarele pe pământ și mă las pierdută pe străduțele de marmură și cafenele cochete

     Spre ieșirea din centrul vechi am dat peste unele galerii subterane foarte draguț aranjate cu souveniruri și cu atestarea UNESCO a Palatului lui Dioclețian.
     Traseul istoric se termină cu o faleză superbă plină cu terase și băncuțe de unde poți admira portul la nesfârșit.
     Și cum nu poți să spui că ai fost în Split și nu ai fost în port, am tras o fugă să vedem orarul ferry-boat-ului spre Insula Fericirii (numai dus). Din păcate nu am găsit-o, prin urmare am rămas cu priveliștea.

   Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *