Cracovia: orașul dragonului Wawel

     Cracovia ne-a fost casă aproape o săptămână în care am avut un program nebunesc, am acumulat un nr frumos de km de mers pe jos, am încercat să îi descoperim secretele, să îi plângem trecutul, să admiram arhitectura și să respectăm niște oameni foarte primitori și călduroși.
     Tot ce am vizitat în Cracovia și prin împrejurimi a fost în decursul a unei săptămâni, azi puțin, mâine mai mult și tot așa. Nu am apucam să vizităm tot ce ne-am propus (cred ca nici nu aveam cum) de multe ori eram pe fugă și au fost unele momente în care efectiv îmi doream să nu stau la coadă, să nu mă bat de toată lumea, îmi doream doar să savurez momentul și să mă bucur de el. 
     Am ajuns la concluzia că e un oraș boem, cu multă cultură care te poate învăța multe în măsura în care îi dai timp și răbdare.
     Cam tot centrul istoric al Cracoviei se concentreaza în Rynek Glowny – Piața Centrală. Aici se găsesc principalele atracții ale orașului și locul unde se întâmplă de toate pentru toți. E una din cele mai mari piețe din întreaga lume plus ca e veche de când mama și pământul.
Rynek Glowny (by Gabriel Pop)
     De cum pășești în Piața Cetrală nu știi în care direcție să o apuci, stai te minunezi și în secunda nr 10 te uiți pe hartă ca să reperezi ce vezi.
     Bazilica Sfânta Fecioară Maria, da e biserica aceea imensă care se vede de oriunde și care are 2 turnuri diferite cel mai înalt având 81 m. E una din cele mai importante biserici din Cracovia dar si cea mai bine păstrată, azi e simbolul orasșului si sincer, are și de ce.
O biserică din secol XIII construită din cărămidă în stil gotic care are ca și piesă principală un altar din lemn sculptat de Veit Stoss. Se zvonește că artistul a muncit aprox 12 ani la acest altar. A fost confecționat din lemn de stejar și e format din aripi care seamănă cu o carte și are titlul de cel mai mare și mai vechi altar gotic din Europa.
Trebuie să recunosc că nu am mai văzut o biserică atât de impunătoare: tavanul e pictat într-o nuanță de albastru viu cu stele iar fiecare colțișor e decorat și împodobit, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.
by Gabriel Pop 

        

 

      Turnul Primăriei (Wieża Ratuszowa) e unul din principalele puncte ale Pieței Centrale. Acest turn este singura parte rămasă din vechea primărie care a fost demolată în 1820 în scopul lărgirii Pieței Centrale.
Turnul masiv în stil gotic măsoară 70 m și a fost construit din piatră și cărămidă.
Etajul superior al turnul are o punte de observație pentru cei care vor să vadă Cracovia de sus.
     După ce ne-am clătit ochii în Piața Centrală am luat-o tot înainte ca să ajungem la binecunoscutul Complex Wawel. Aici cred că lejer aș fi putut să pierd o zi întreagă și să nu mă plictisesc dar timpul nu iartă și trece așa că am trecut prin Wawel destul de fugitiv. Numai bine, un motiv să mă întorc.
     Complexul Wawel este bijuteria cea mai frumoasă din tot șirajul istoric și cultural al Cracoviei. E piesa principală care poate ar avea nevoie de o zi întreagă ca să o vizitezi toată.
Castelul e format din mai multe clădiri dar cele mai cunoscute sunt Catedrala și Castelul Regal Wawel.
     Complexul a fost sediul oficial al monarhiei poloneze iar Catedrala a fost locul de încoronare a regilor polonezi.
Deși vizita noastră a fost scurtă și nu am reușit să vizităm și curtea interioară, am gustat și respirat puțină istorie. E un sentiment care îl am de fiecare dată când pot să văd ceva palpabil, să ating și să studiez.
             
     Din păcate în catedrală nu sunt permise fotografiile dar trebuie să știți că că aici este păstrat un sicriu de arginit al Sf. Stanislau care e protectorul național al Poloniei, care este aflat chiar la altarul principal. Ce mai e de văzut e Capela lui Sigismund, o capelă cu o cupolă de aur care adăpostește mormântul lui Sigismund II August.
     După vizita catedralei am ieșit în curtea interioară care e foarte aranjată și draguță + îți oferă o panoramă foarte drăguță a Vistulei.

 

     După ce ne-am clătit bine ochii mergem în căutarea dragonului. Nu știi legenda Dragonului Wawel?!? Stai că ți-o povestesc eu.
     Se spune că Dragonul Wawel a trăit într-o peșteră pe malul râului Vistula. Atât Catedrala cât și Castelul Wawel sunt situate pe dealul cu același nume. Un tânăr pe nume Krakus a reușit să omoare balaurul cu un amestec de sulfuri într-un berbec ucis. Dragonul a înghițit lacom berbecul iar balaurul a băut aproape toată apa din Vistula până când a făcut ”Booom” adică a…explodat.
De la numele eroului Krakus vine și denumirea actuală a orașului: Cracovia.
     Peștera dragonului există și astăzi, eu nu am văzut-o dar Dragonul Wawel îl găsești lângă Complexul Wawel și dacă ești cuminte și aștepți poate îți suflă și niște flăcări.
     După ce m-am lămurit care e treaba cu dragonul și Krakus am mers mai departe spre Kazimierz, cartierul evreilor, aveam în plan să vizitez Fabrica lui Schindler.
Odată ce lași în urmă Complexul Wawel și treci podul peste Vistula se schimbă tot peisajul.
Kazimierz a fost cartierul în care evreii și-au trăit viața până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial când a început adevarata oroare.
     De cum cobor din tramvai parcă respir alt aer iar decorul e total schimbat. Primul lucru care îmi sare în ochi e Piața Scaunelor, ulterior aveam să aflu că e opera unor sculptori și arhitecți polonezi , operă care marchează un moment din istoria orașului Cracovia.

    Următoarea oprire e la Fabrica lui Schindler, nu cred că există om care să nu fi auzit vreodată de celebrul film. Fabrica a fost transformată în muzeu unde se pot vedea și azi o parte din pereții scrijeliți, biroul lui Schindler și foarte multe obiecte personale.

 

     Nu e de spus prea mult despre muzeu, trebuie vizitat și simtit, recunosc că am ieșit cu o strângere de inimă. Sunt multe obiecte personale, afișe totul pentru a induce vizitatorul în momentul istoric. Mai multe detalii despre program și alte lucruri, gasiți aici 
! Biletul de intrare a fost 15 zloti.

După ce am terminat de vizitat fabrica, am rămas foarte puțin prin zonă, poate merita cartierul mai mult timp.

 
by Gabriel Pop

     Următoarea oprire și cea din urmă a fost la Sanctuarul Divinei Îndurări. Sanctuarul e format din 2 biserici una închinată Papei Ioan Paul al II-lea și cea de-a doua închinată Sf. Faustina Kovalska, lângă acestea se află și mănăstirea unde a trăit Sf. Faustina Kovalska. De asemenea se poate vedea și camera Sf. Faustina.

 

     De Cracovia se mai pot spune multe, cu sigurantă multe lucruri sau obiective ne-am scăpat dintr-un motiv sau altul. Poate va veni un moment în care să îmi iau restanța dar până atunci vizităm dau o fugă și prin împrejurimile Cracoviei.
Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *