Un Revelion la Bruxelles

Perioada: 27 decembrie 2008- 03 ianuarie 2009
Participanți: Corina, Cristina, Andreea, Anca, Larisa, eu
Puncte forte: stil Taize, Bruxelles, Viena

Eram clasa a XI-a când aveam ocazia să călătoresc din nou. Deși e decembrie eu sunt cu gândul tot la vară și la cele aproape 3 săptămâni petrecute în Italia, la mătușa mea.
De data aceasta destinația este Bruxelles. Orașul a fost gazda Întâlnirii anuale de rugăciune în stil Taize 2008. Mai multe detalii despre aceasta precum și detalii despre o vizită în micul oraș francez, găsești aici
Timpul a trecut destul de repede, îndată Corina (sora mea) și cu mine ne-am văzut rapid cu bagajele făcute. Un drum de Cluj alături de celelalte 4 persoane menționate și de aici îi dăm bice.
În autocar încercăm să omorâm plictiseala cu niște acorduri de chitară, râsete și voie bună pe când vine și prima veste bună: oprire de 2 ore la Viena. Îmi doream de foarte mult timp să merg la Viena, mi se părea fascinantă din cărți și poveștile altora și mă bucuram enorm că facem o scurtă oprire. E aproape crimă 2 ore dar îmi  clătesc puțin ochii.
Am început cu Piața Maria Tereza, Palatul Hoftburg și Domul Sf. Ștefan. O mică oprire la fiecare și uite așa s-au scurs cele 2 ore. A fost o atmosferă frumoasă. Viena e cunoscută pentru superbul târg de Crăciun și perioada lunii decembrie când tot orașul e împodobit.
Ne îndreptăm spre Bruxelles unde și ajungem spre dimineață. Gazda noastră este un cuplu mai în vârstă și foarte simpatic. Avem un program relativ flexibil cu diferite activități și rugăciunea de seară în stil Taize. Ne făcusem propriul program astfel încât să participăm și la program și să avem timp să vizităm și orașul. Aveam și gratuitate la transport și cel mai des foloseam metroul, uneori extrem de aglomerat. Aici am înțeles de fapt cum stau sarmalele în oală.
Mai jos găsiți o listă cu principalele obiective turistice vizitate. Toate au fost gratuite.

1. Catedrala Sf. Mihail și Gudula

Este considerată cea mai importantă biserică din Belgia. Biserica a căpătat o însemnătate deosebită după ce au fost aduse moaștele Sf. Gudula în anul 1407. În sec al XIII-lea biserica a fost renovată în stil gotic iar fundația primei biserici se poate vedea și în zilele noastre.

2. Galeriile Regale Saint Hubert

Datează din sec al XIX-lea și se zvonește că aici s-au năascut primele galerii comerciale. Adevărat sau nu, aici se găsesc  printre cele mai scumpe magazine de bijuterii, haine, restaurante și bineînțeles deliciul belgian pentru care trăiesc: ciocolata. A fost prima dată când am intrat într-o ”ciocolaterie” și am văzut atâta ciocolată cu atâtea arome diferite. Rai, nu alta!

3. Grand Place 

Pe principiul că toate drumurile duc la Roma, în Bruxelles toate drumurile duc spre Grand Place, o minunăție de piață în inima capitalei belgiene,patrimoniu UNESCO din anul 1998. Este piața care găzduiește Primăria, Casa Regală și Casele Breslelor. Turnul Primăriei măsoară 96 metri iar deasupra se află o statuie a Sf. Arhanghel Mihail care ucide un demon fiind construită între anii 1401-1455.

4. Manneken Pis 

Nu poți să spui că ai fost în Bruxelles dacă nu ai Manneken Pis. Da da, acel băiețel nesimțit care face pipi. O statuie de bronz de doar 61 de cm care face tot deliciul și care a ajuns simbolul orașului.

Știam că e în apropiere de Grand Place și practicam aruncatul cu privirea până am dat de o îmbulzeală de nedescris de am crezut că primim și noi pâine caldă. Pe când colo aici era statuia cu pricina. Recunosc că mă așteptam să fie mai mare.

Una din legende spune că în timpul unui asediu al orașului Bruxelles din secolu al XIV- lea inamicii au dorit să arunce în aer orașul plasând o bombă.  Se pare că aceștia au fost observați de un băiețel care a făcut pipi pe fitil astfel reușind să salveze orașul.

5. Parcul Cinquentennarire (Parcul Jubileului)

Este situat în apropiere de Cartierul European având o suprafață de aprox 50 de hectare. Cele mai multe clădiri ale parcului au fost construite în timpul lui Leopold al II-lea pentru Expoziția Națională 1880 ce avea să marcheze a 50-a aniversare de  la câștigarea Independenței.
Arcul de Triumf se află tot în parc și a fost construit în anul 1905. Structurile au fost construite din fier, sticlă și piatră ce simbolizau stadiul economic și industrial al Belgiei fiind decorat cu mozaicuri având 45 m înălțime.
În același cartier se poate vedea și clădirea Consiliului European.

6. Atomium

Devenit simbol al capitalei find construit pentru Târgul Mondial – Expo 58 între anii 1956 – 1958. Atomium reprezintă un atom de fier mărit de 165 miliarde de ori compusă din 9 sfere unite prin 20 de tuburi.
Din păcate ne calculasem timpul greșit pentru ca era ultima zi și eram presați de timp. Am apucat doar să îl văd îndeaproape și cam atât. Ulterior am aflat că se poate vizita și că este și variantă de bilet combinat și pentru Mini Europa, un parc aflat în apropiere, o Europa în miniatură construită din lego.
Atomium a rămas restant și sper să mă întorc într-o zi.

A urmat un drum lung spre casă și speranța unui an mai bun cu mai multe călătorii. Ca și primă experiență a fost una foarte frumoasă, un Revelion petrecut altfel, în liniște.

Să aveți zâmbete călătoare!Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!

2 Comments

  1. un prieten mi a facut invitatia aceasta de a petrece revelionul 2010 in poznan … mi a zis ca pentru tinerii din Romania se percepe pentru intreaga excursie ( inclusiv transport , cazare ) suma de 140 euro . Poti sa imi dai mai multe detalii . Anca

  2. Salut Anca..scuza-ma ca iti raspund asa de tarziu dar nu am vazut comentariul tau…
    din cate stiu si eu (putine lucruri)am inteles ca nu o sa depaseasca suma de 150 de euro..
    tot ce pot sa-ti spun ii ca merita sa vi si ii o chestie care n-o so uiti…
    daca doresti sa vb mai multe…te-as ruga ruga sa lasi ori un numar de telefon sau un id…


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website