Cei 7 aventurieri în Poznan

Perioada: 28 decembrie 2009 – 02 ianuarie 2010                                                                                                      Participanți: Andreea, Cristina, Monica, Larisa, Anca, Ionuț, eu și multi alții
Puncte forte: rugăciune stil Taize, Poznan

Pe când veneam de la Bruxelles cu un an înainte se cânta:

”Foaie verde șervețel, ne-am văzut și la Bruxelles/ Foaie verde leuștean, ne-om vedea și la Poznan”

Anul a trecut foarte repede și iată-ne din nou cu bagajele la ușă de data aceasta în formula ceva mai numeroasă. Toți ne cunoaștem între noi și sperăm să avem parte de o experiență la fel de frumoasă ca în anul precedent

Spre dimineață ajungem la Poznan, gazda noastră deja ne aștepta. O familie tare drăguță și foarte primitoare din Swarzędz, orășel situat la aproximativ 20 de minute cu trenul de Poznan. Am numai cuvinte de laudă referitor la gazdă, ne-au făcut să ne simțim ca și acasă, mereu foarte atenți și buni cu noi.

La fel ca și la Bruxelles, ne facem propriul program încât să vizităm orașul și să participăm la rugăciunea în stil Taize.

Orașul în sine este foarte colorat și boem încă îmbrăcat în sărbătoare. Casele colorate din centru atrag turiști în număr mare, Poznan fiind al 3-lea oraș ca mărime din Polonia.

Stary Rynek ( Old Market Square)

Aici este inima orașului viu și colorat. Piața, a 3-a ca mărime din Polonia găzduiește cafenele, magazine cu suveniruri și foarte multe evenimente în aer liber. Cu stiluri arhitecturale diferite și viu colorate, piața găzduiește o serie de clădiri emblematice orașului precum: Muzeul Militar Wielkopolska, Vechea Primărie, Fosta cancelarie a orașului precum și Statua lui Ioan Nepomuk.

Ratusz (Primăria)

Cea mai importantă clădire din Stary Rynek, numită și ”Perla Renașterii”. Clădirea din secolul al XIII-lea fiind o clădire mică și foarte modestă cu un singur etaj. În secolul al XVI -lea talentatul arhitect italian Jan Baptist Quadro a transformat clădirea într-o adevărată operă de artă.
Ceasul de pe turnul central este o un alt mister al clădirii. 2 capre își lovesc coarnele de 12 ori pentru a anunța prânzul. Astăzi caprele au ajuns emblema orașului.

Poznan Fara

Alături de Catedrala din Poznan, Fara este un exemplu al stilului baroc în Polonia combinat cu stilul romanic și corintic. A fost puternic afectată de un incendiu în 1773 și din nou în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Și cum planul de acasă nu iese cu cel din piață am reușit să ne rătăcim în noaptea de 31 Decembrie. Din dorința de a ajunge mai repede la gazdă, hotărâsem să combinam un troleibuz și autobuzul, nu de alta dar trenul venea doar într-o oră.
Intrasem în vorbă cu 2 polonezi iar după ce am călătorit câteva stații, șoferul ca aceea era ultima stație. Aflasem că noi luasem troleibuzul în sens opus și ajunsesem la depou. Noroc cu cei 2 polonezi la fel de pierduți ca și noi și noroc că stâlceau ceva engleză. ei ne-au ajutat să găsim un alt autobuz și am ajuns cu bine la destinație. *** Later update: unul din polonezi făcuse autostopul până în România în vara anului următor.
Drumul înapoi spre România a fost fără incidente.Era programată o scurtă oprire la Cracovia dar a fost anulată.
Am cunoscut un popor foarte ospitalier și foarte cumsecade bogat în tradiții. Tare mi-aș fi dorit să văd puțin din Cracovia dar am să mă întorc.Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website