Ziua a IV-a o dedic aproape toată pentru a vizita capitala insulei, Las Palmas de Gran Canaria.
Deși vremea nu a fost cea mai strălucită, alarma mi-a sunat la 7 dimineata, în 20 de minute sunt pe plaja Las Cantera admirând marea și urmărind un tânăr cu placa de surf sub braț în așteptarea valului perfect. Așa dimineață să tot ai.
O iau spre centrul capitalei, străzi pietonale cu magazine și împodobite de sărbătoare, fiind atat de cald efectiv uit ca în 2 săptămâni sărbătorim Crăciunul.
Portul Las Palmas
Portul domină partea estică a orașului. Plin de ambarcațiuni de tot felul și vase de croazieră. Probabil oriunde mergi în lume toate porturile sunt cam la fel. Deși am văzut orașe port în Grecia, Turcia, Croația, Muntenegru, sincer cam toate mi se par la fel dar au farmecul lor până la urmă. Dacă te plimbi aiurea prin port nu ai cum să nu vezi tot felul de anunțuri gen „Mă numesc X și caut partener pentru o expeditie cu barca în Asia. Mai multe detalii la …”. Se pare că băieții își iau soarta în mâini și pleacă. O fi și asta o variantă, să îți iei jucăriile și să pleci în lume.
Centrul vechi Las Palmas
De cum pășesc în centrul vechi încep să simt că sunt în Spania. Străzi pavate și înguste, arhitectură superbă, cafenele cochete și un vibe care incepe să desmorțească orașul adormit într-o zi de duminică.
Catedrala Sfanta Ana, Plaza de Pilar Nuevo și Casa de Colon sunt cele mai importante obiective turistice din centrul vechi.
Catedrala Sfanta Ana este piesa care domină tot centrul vechi. Intri în Plaza de Pilar Nuevo și tadam dai direct peste catedrală.
Construirea catedralei a început în jurul anului 1500 din ordinul reginei Isabella I și regele Ferdinand al II-lea de Aragon, asta după ce insula a fost cucerită și a intrat sub stăpânire spaniolă în anul 1478 având la bază 3 stiluri arhitecturale: gotic, renascentist și neoclasic.
Casa de Colon a fost una din casele guvernatorului după ce insula a fost cucerită de spanioli în 1478. Se presupune că este casa unde a poposit Cristofor Columb în timpul celor 2 expediții avute spre America.
Casa a devenit muzeu și găzduiește expoziții permanente și informații privind cele 2 expediții precum și materiale entografice din cultura aztecă, mexicană și maiașă.
Am avut parte de un moment foarte comic în care am multumit mamei naturii ca chipul niciodată nu mi-a trădat vârsta :)). Dau să intru în muzeu și merg casă ca să îmi cumpăr bilet. Observ că intrarea e 4 euro așa că dau să plătesc moment în care mă întreabă doamna dacă sunt studentă și îi răspund că da (în Irlanda sunt studentă cu acte în regulă). Dau să scot cardul de student și doamna mă crede pe cuvânt înainte să îi arăt cardul după care mă întreabă dacă am sub 24 de ani, îi răspund că nu răspunzându-mi că dacă sunt studentă beneficiez de reducere și că n-ar fi spus că am mai mult de 22 de ani :)), într-un final intrarea a fost 2 euro.
Fiind duminică am avut parte și de un moment artistic în piață, un superb concert de chitară clasică, dansuri spaniole și costume tradiționale.
Prima jumătate de zi am petrecut-o în centrul vechi așa că e timpul să o iau din loc. Alegerea locației a fost ca și când dai cu banul, prin urmare am pornit spre Aguimes.
Nu știam nimic despre oraș așa că am bătut aievea străduțele. Orașul vechi e cu clădiri istorice colorate dominând toată zona. Aici se află și Biserica Sfântul Sebastian.
Începuseră să se adune norii de ploaie așa că am fugit la o ciocolată caldă și am luat primul autobuz spre Las Palmas.
Maria Jose mă așteptase la hostel așa că ne-am bucurat de ultima seară. Mâine mă întorc la frigul din Dublin.
Citește și: