Ziua II: Stirling – castelul dinastiei Stuart

     Am dormit ca un pui iar chiar dacă e duminică ceasul a sunat destul de devreme, azi merg la Stirling, o localitate aflată undeva la 60 km de Edinburgh. Dap, alt castel. Scoția nu duce deloc lipsă de așa ceva iar pentru cei psionați de istorie, castele, domnițe și povești de groază aici e raiul.
      La ora 9 sunt deja în gara din Edimburgh cu destinația Stirling. Frumoase trenuri pe aici (Scotrail) iar biletul a fost 9.7 lire dus întors.

     Castelul Stirling este castelul dinastiei Stuart iar dacă spui Scoția nu ai cum să nu menționezi Stirling. Este unul din cele mai cunoscute castele fiind mai sigur decât castelul din Edinburgh datorită amplasării acestuia pe aflorimentul stâncos. A fost castelul de opulență a regilor anului 1500 locul fiind faimos și datorită numeroaselor bătălii care s-au purtat în zonă iar iubitorii filmului Braveheart știu de ce. În 1297 aici a avut loc bătălia condusă de William Wallace contra englezilor iar mormântul lui William poate fi văzut la castel.
     De cum intri pe poarta castelului se deschide grădina Reginei Ana plină cu flori și de unde ai o priveliște superbă asupra zonei. 
     
     De asemenea se poate admira palatul, Capela (Chapel Royal), Sala Mare (Great Hall) precum și toată curtea castelului având o suprafață considerabilă.
Castelul Stirling 
Great Hall

Chapel Royal 
Un alt loc impresionant ce s-a descoperit ceva mai târziu a fost bucătăria castelului.

     Lângă castel se află o biserică și cimitirul. Ce m-a impresionat e că aveau un mini-ghid și în limba română. A fost prima oară când am văzut așa ceva. 

 

 

     A doua jumătate a zilei o petrec în Edinburgh în partea nouă a orașului.

     Calton Hill este o alta rămășiță vulcanică ce găzduiește o serie de monumente istorice. Un alt loc de unde poți admira Edinburgh-ul de sus.
Printre monumente se numără Nelson Monument, National Monument, Playfair Monument și Dugald Steward. Accesul la acestea se face prin urcarea celor 143 de trepte.

     Un alt loc ce trebuie neapărat văzut e Scott Monument. Accesul se face pe cele 287 de trepte și oferă un alt panoramic asupra orașului. Din păcate eu nu am mai reușit să urc. 
     Hmmm..dacă vremea e așa senină ce poate fi mai frumos decât să admiri apusul de sus? Mă îndrept spre Arthur Seat pentru o priveliște și un apus de milioane.
De cum ajung aproape de Parcul Holyrood realizez că nu sunt singură, era plin de turiști care urcau pentru a admira apusul.

 Citește și:

     Edinburgh: sfaturi și cheltuieliAbonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website