5 locuri pentru care să te îndrăgostești de Maramureș

Despre Maramureș se vorbește de când e mama lună. Fiind din Satu Mare, am pierdut șirul vizitelor mele în Maramureș însă m-aș întoarce oricând. Dacă este vreun loc pe lumea aceasta unde s-a oprit timpul, cu siguranță este aici. Un loc care are totul de la oameni faini, peisaje, tradiții, istorie, gastronomie și un infinit de frumos.

E un loc care l-aș vizita la pas sau cu bicicleta, să ai timp să dai ziua bună unui om pe stradă, să cunoști din bunătatea locului și să te lași surprins de frumosul necunoscut. Deși am fost de nenumărate ori, încă mai sunt locuri de explorat și de iubit. Un loc care îl leg cu ieșirile pe munte alături de oameni dragi, zborul cu parapanta  și nopți frumoase la foc de tabară în acorduri de chitară.

Perioadă: 1-3 septembrie 2020

Participanți: mama, Corina, Mirel, Gabriel, Eduard, Lavinia, eu

Puncte forte: Cascada Cailor, Mocănița, Mănăstirea Bârsana

Lockdown-ul cauzat de covid mi-a schimbat total planurile astfel că toate concediile le-am petrecut în România. Am avut parte de o scurtă ieșire la Madrid înainte ca pandemia să scurtcircuiteze lumea.

A fost un timp frumos alături de ai mei, familie care s-a mărit consistent. Când mergi cu 2 pici de 3 și 4 ani în concediu ești nevoit să găsești activități pe gustul lor, lucru total nou pentru mine :)).

Cred că Maramureș e locul perfect pentru o paletă foarte complexă de activități pentru toate vârstele. Așa am descoperit încă 5 locuri pentru care m-am îndrăgostit de Maramureș.

Mănăstirea Săpânța Peri 

Cu siguranță Săpânța este cunoscută pentru Cimitirul Vesel. L-am vizitat de cel puțin 3 ori și clar merită o vizită. Noi am mers direct spre faimoasa mănăstire cu cea mai înaltă turlă din lemn (78 m). Povestea mănăstirii începe în anul 1391 iar turla mănăstirii este vizibilă de la 5 km depărtare. Astăzi mănăstirea găzduiește 6 măicuțe.

Sighetu Marmației

Cred că mai fusesem aici de cel puțin 4 ori. Cu siguranță cel mai vizitat loc din Sighetu Marmației este Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței. Un loc care te va întrista de fiecare dată, pentru că memorialul arată partea cea mai dură a comunismului. Am făcut o scurtă oprire de cafea pentru că nu este un loc de vizitat cu copii.

Cascada Cailor

Nu eram neapărat cu ochii pe ceas înainte să ajungem la cascadă  plus că ploaia dădea târcoale. Marea dilemă era dacă Eduard și Gabriel vor rezista traseului sau vom fi nevoiți să îi luăm pe sus. Am hotarât să riscăm.

Prima cireașă de pe tort a fost telescaunul, premieră pentru o parte din grup :)). Nimic nu se compară cu un peisaj montan văzut de la înălțime. De la telescaun mai sunt aprox 30 de minute până la cascadă. Un traseu foarte aglomerat. O cascadă cu o cădere de apă de 90 de metri în trepte, este considerată cea mai mare cascadă din România. Coborârea de la cascadă a fost în dansul ploii.

Dacă mă întrebați cum s-au descurcat Gabriel și Eduard, să știți că i-am luat și pe sus :)).

Prețul telescaunului urcare-coborâre este 30 lei / adult. Mai multe detalii și programul găsiți aici.

Mocănița – Vișeul de Sus

Maramureș

Probabil cel mai căutat și gustat loc de toți cei care vin în Maramureș. Mocănița este trenul cu abur care folosește ecartamentul îngust. Cândva era folosit pentru a transporta buștenii de pe Valea Vaserului, astăzi este deliciul zonei.  Traseul are undeva la 60 km însă Mocănița se oprește la stația Paltin (km 21). Peisajul e frumos și sălbatic doar pe ultima porțiune, calea ferată fiind aproape paralelă cu râul Vaser.

S-a dovedit a fi foarte comercial. La stația Paltin, unde se face o pauză de 90 de minute, este un adevărat restaurant în aer liber cu mici, grătare și cârnați plus dansuri populare tradiționale. Trebuie să știți că și biletele sunt de 2 feluri cu sau fără mâncare inclusă.

Primul tren pleacă la ora 9.00 am și ajunge înapoi în Vișeu de Sus la ora 15.00 pm. Pe timp de vară sunt undeva la 3-4 curse pe zi iar printre locomotive este și una diesel.

Ce am observat și mi-a plăcut a fost staff-ul, oameni tineri cu deschidere și mult bun simț. Un alt lucru care mi-a plăcut a fost curățenia impecabilă la toaletele din stația Paltin.

Nepoții mei s-au distrat maxim, este frumos să mergi și să experimentezi dar este suficient o singură dată.

Recomand achiziționarea biletelor în avans. Noi am avut bilet fără masa de prânz inclusă. Copiii și elevii au reducere. Mai multe detalii găsiți pe www.cffviseu.com

Mănăstirea Bârsana – Maramureș

Maramureș

Se spune că nu este oază de liniște mai frumoasă în Maramureș decât Bârsana. Adevărat sau fals, locul este cu adevărat un colț din rai. Un complex veritabil construit din lemn care trebuie neapărat vizitat. Istoria mănăstirii începe undeva în anul 1390 aceasta fiind incendiată în 1717. Ultima construcție (1993-1995), cea care se poate vedea azi, este realizată după tradiția locală.

Vei vedea o sumedenie de clădiri (muzeul, biserica, turnul clopot, stăreția, casa maicilor și a duhovnicului) unde te poți plimba în voie. Recomand și poarta tradițională care se află în spatele bisericii.

Maramureș

Astăzi biserica mănăstirii este a doua cea mai înaltă constructie din lemn din Europa și a fost inclusă în Patrimoniul Unesco.

Intrarea în complex este gratuită iar pentru vizitarea muzeului se achită 2 lei/persoană.

Cheltuieli

Pentru cei care stau tot unde se agață harta în cui (Satu Mare), Maramureș este la o aruncătură de băt. Pentru ce care vin din alte zone ale țării, probabil vor avea nevoie de mai mult timp. Traseul de mai sus l-am făcut în 2 zile și cu 2 copii de 3 și 4 ani. Nu ne-am grăbit și am mers în ritmul lor.

Mai jos găsiți cheltuielile:

  • cazare: Vila Confort, 2 camera (dublă și triplă) 2 nopți fără mic dejun 340 lei/ noapte. Vila este la 150 m de gara CFF Vișeu.
  • obiective turistice: 30 lei telescaun Borșa/ persoană și 65 lei/persoană biletul pentru Mocăniță fără masă.
  • transport: mașină personală (aprox 400 lei/ mașină).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *