7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Madrid

Cum se face cum nu, reușesc cumva să mai ocolesc capitalele. Nu eram pentru prima oară în Spania, însă cu siguranță era prima vizită la Madrid. Deși timpul a fost extrem de scurt am ales 7 locuri care mi le-am propus să le văd.

Perioadă: 7-8 martie 2020

Participanți: solo

Puncte forte: Madrid

Despre cât de frumoasă e Spania, nu mi-ar ajunge o carte să vă spun. Prima vizită pe teritoriul spaniol a fost în Gran Canaria, pură vitamina D la mijloc de decembrie. Cea de-a doua întâlnire a fost 3 zile în Andaluzia când am vizitat Malaga, Granada și Ronda, nebunie pură de frumusețe.

Timpul la Madrid a fost extrem de scurt și de limitat. Am plecat sâmbătă dimineață și m-am întors duminică seară. Practic am avut nici 48 de ore să bat capitala. Sâmbătă dimineața a început cu întârzierea zborului iar pe când a ajuns în Madrid am așteptat un autobuz spre centrul capitalei care se pare că nu exista deși Google Maps spunea altceva. Cred că am ajuns în centru undeva la ora prânzului. Deși am pierdut ore prețioase nu a fost totul pierdut. Recunosc că am grăbit puțin pasul dar am scos-o la capăt în cele din urmă.

1. Royal Palace Madrid (Palatul Regal)

Madrid

A fost primul obiectiv care mi-am dorit să îl vizitez, prin urmare îmi făcusem rezervare online ca să mai câștig timp și să nu stau la coadă. O capodoperă a secolului al XVIII-lea, astăzi cel mai vizitat edificiu din Madrid. Din cele 2800 de camere doar 50 sunt deschise publicului. Printre cele mai frumoase încăperi sunt sala tronului, scara principală și bucătăria regală.

Madrid

Vă recomand achiziționarea biletelor în avans. Eu am plătit 17 euro pe bilet iar mai multe detalii găsiți aici

2. Plaza de Oriente

Madrid

În imediata apropiere a Palatului Regal vei găsi o oază de liniște. Grădinile au fost create pentru a îmbunătății și a evidenția Palatul Regal și clădirea Teatrului Regal. Te poți bucura de 1.6 hectare pentru a te plimba în voie și a admira statuile care înfrumusețează parcul începând cu statuia lui Galileo Galilei și a regilor încoronați la Palatul Regal.

3. Catedrala Almudena 

Povestea catedralei începe în secolul al XIX-lea și a fost consacrată Papei Ioan Paul al II-lea abia în 1993 când catedrala este finalizată. S-a dorit ceva mare și impunător în stil neo-gotic făcând concurență catedralei din Toledo. Tot aici s-a căsătorit și actualul rege al Spaniei, Prințul Filip al VI-lea.

Intrarea în catedrală este gratuită în schimb se acceptă o donație de 1 euro. Mai multe detalii găsiți aici

4. Muzeul Prado

Nu prea ai cum să ajungi în Madrid și să nu vizitezi Muzeul Prado, în special dacă ești iubitor de artă. Muzeul găzduiește peste 8600 de tablouri aici fiind operele marilor pictori spanioli Diego Velazquez și Francisco Goya. Nu sunt de ignorat nici picturile lui Boticelli, Rembrandt sau Rubens. Cea mai cunoscută operă a lui Velazquez este Las Meninas care o puteți vedea aici.

Prețul unui bilet este 15 euro, în schimb se poate intra gratuit marți-sâmbătă între orele 18.00-20.00 și duminica între orele 17.00-20.00. Am încercat și varianta asta, însă la ora 17.30 era deja o coadă de cel puțin 50 m. Am ales să plătesc biletul. Mai multe detalii găsiți aici

5. Plaza Mayor

Nu ai cum să nu îi simți vibe-ul odată ce ai pășit aici. O piață tot timpul aglomerată din secolul al XV-lea care era sufletul centrului vechi al capitalei. Astăzi e o plăcere să iei la pas piața ticsită de magazine cu souveniruri, restaurante, buticuri. Gloria de odinioară este redată de clădirile care înfrumusețează iar cele 9 intrări te primesc într-o altă lume.

6. El Oso y el Madroño Madrid (Ursul și Copacul)

Statuia celebră o găsești în Puerta del Sol și nu prea ai cum să o ratezi. Ursul și arborele fac parte din stema Madridului încă din secolul al XII-lea. Există mai multe versiuni a poveștii din spatele faimoasei statui dar cert este că aceasta a devenit simbolul capitalei. Puerta del Sol este considerat kilometrul 0 al capitalei.

7. Puerta de Alcala

Madrid

Construită în 1778 într-un sens giratoriu imens, Puerta de Alcala este un monument în stil neo-clasic situat în Piața Independenței. Este un cunscut punct de reper în Madrid astfel că unii cântăreți spanioli și nu numai, au lansat un cântec “La Puerta de Alcala”.

Cheltuieli

Probabil mulți vă gândiți și la acest aspect. Timpul a fost într-adevăr extrem de scurt și poate te vei întreba dacă merită să mergi. Aici depinde de prețul biletului de avion, din punctul meu de vedere și de cât de tare te-a lovit plecatul. Cum pe mine mă lovește constant, vă las mai jos cheltuielile:

  • bilet avion Ryanair: 62.47 euro (dus -întors)
  • transfer aeroport – centru – aeroport : 5 euro/ sens
  • cazare Mucho Madrid 1 noapte fără mic dejun în cameră triplă: 22.30 euro
  • bilet intrare Royal Palace: 17 euro
  • bilet intrare Muzeul Prado: 15 euro
  • o masă în oraș aprox 20 euro / persoană.

Aceasta avea să fie ultima bucurie de a călători în anul 2020 în condiții normale. Pandemia începuse să își arate colții. Ce a urmat după este deja istorie.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *