Ronda – pueblos blancos și corida

Fiind atât de frumoasă Andaluzia a fost o decizie grea de a alege ultima destinație. Granada și Malaga au fost superbe și la înălțimea așteptărilor. O alegere grea între Cordoba, Ronda, și Sevilla. Cordoba mă tenta cu moscheea, Sevilla îmi fura privirea cu frumusețea ei și Ronda ma bântuia de luni de zile cu podul acela tare arătos.

Ronda a avut câștig de cauză pentru că trebuia să văd podul și la o căutare mai atentă am aflat și despre arena de coridă. Aveam senzația că doar la Sevilla este arenă.

Turul de 9 ore ales a fost operat de către cei de la Greyline și a costat 45 euro fiind inclusă intrarea la Muzeul Coridei, arenă precum și ghidul.

Turul a început dis de dimineață din Malaga și am avut un ghid tare de treabă, de-a dreptul enciclopedie. Traseul ocolește prin toate stațiunile de pe Costa del Sol pentru a se urca toți pasagerii astfel că în primele 2 ore încă tot urca lumea.

Setenil de la Bodegas

Este prima oprire a turului fiind un oraș unic și aparte deoarece toate casele sunt construite sub stâncă sau în stâncă. Unul din orașele Andaluziei denumit ”pueblos blancos” (satele albe). I-aș spune mai degrabă sat decât oraș deoarece nu are mai mult de 3000 locuitori. Cafenele, magazin de suveniruri foarte cochete, toate fac parte din centrul satului situat pe 2-3 străzi: Calle Cuevas del Sol, Cuevas de la Sombra și Calle Jaboneria.

Ronda 

Îmi dorisem tare mult să ajung aici și fiind acolo parcă simțisem ceva palpabil, mai mult decât o senzație. Oare poți să atingi și să ciupești senzații ca bucuria și entuziasmul? :)). Podul acela mă înnebunise maxim, în sfârșit iată-mă față în față cu el.

În secolul al XVIII-lea un toreador a decis că nu mai dorește să lupte cu taurul de pe șaua unui cal, el va coborî la nivelul animalului aparat doar de o pânză roșie. Așa a luat naștere una din cele mai cunoscute tradiții spaniole.

Arena și Muzeul Coridei merită o vizită cu ghid turistic. Este prezentată evoluția coridei, îmbrăcămintea toreadorilor și la sfârșit poți să faci o plimbare în arenă. Am avut un sentiment aparte, mă întrebam care e senzația când arena e plină și mai ai și un taur lângă tine.

Astăzi corida este interzisă și considerată un act de cruzime Jobul de toreador nu este unul oarecare și necesită foarte multă concentrare pentru a anticipa mișcările taurului. Prețul unui bilet la coridă poată să ajungă și la 1000 euro / bilet.

Probabil cea mai emblematică poza a orașului este Podul Nou (Puente Nuevo). Nu credeți că e atât de nou, are peste 2 secole iar cei 120 m înălțime oferă priveliști spectaculoase asupra canionului și pueblos blancos. Există 3 poduri care asigură trecerea peste râul El Tejo. Podul Vechi se poate vedea mai jos fiind doar un pod pietonal.

O scurtă pauză după ce ai vizitat corida, muzeul și podul o poți face la un pahar de vin. O vizită la Bodegas La Sangre de Ronda este un must după care poți să iei la pas toate magazinele cu dulciuri făcute manual direct în magazin. Încă îmi aduc aminte mirosul de zahăr ars, scorțișoară și marțipan. Un adevărat deliciu!

După ce am degustat vinul local și mi-am delectat papilele gustative mă pierd pe străduțele laterale ale orașului. Peisajul te lasă fără grai și fiecare colț îți prezintă o altă versiune a orașului; în depărtare se zărește Podul Vechi.

Marbella

Drumul de întoarcere spre Malaga ocolește toată Costa del Sol pentru a putea coborî toți pasagerii. Decid să rămân în Marbella, cel mai luxos oraș de pe Coasta del Sol. Din lipsă de timp nu am ajuns în centrul stațiunii dar m-am bucurat de o plimbare pe plajă. Tot ce am auzit despre Marbella a fost la superlativ: un centru de nota 11 foarte cochet, baruri pe plajă și viață de noapte.

Transportul între Malaga și restul stațiunilor de pe Costa del Sol este foarte facil datorită autobuzelor. Din Marbella sunt autobuze directe spre Malaga sau cu oprire/ schimb în alte stațiuni.

Am ajuns spre seară în Malaga dar foarte mulțumită. Andaluzia mi-a arătat o părticică din frumosul ei. Își păstrează bogăția dobândită de-a lungul secolelor și te lasă mut la cât de bine e conservată. Îți arată doar o părticică ca apoi să îți dorești să o vezi toată.

Îmi iau rămas-bun de la Spania, mâine zbor spre Bruxelles.

Itinerar:

Eurotrip 2019

Granada și secretele Complexului Alhambra

Top 8 lucruri de făcut în Malaga

Antwerp și secretul diamantelor

Bruxelles la fel de frumos ca și prima oară

Bruges – orașul medieval de la Marea Nordului

I ♥ Amsterdam

Zaanse Schans – paradisul morilor de vânt

Parcul Keukenhof – raiul lalelelor

Amsterdam cu alți ochi

Eurotrip 2019 – sfaturi și cheltuieliLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *