Cred că nu este turist în lume care ajunge în Belgia și nu dorește să bifeze și Bruges (Brugge). Fiind un oraș medieval foarte bine conservat, reușește să atragă peste 2 milioane de turiști anual. A fost una din cele mai așteptate zi ale Eurotrip-ului și pe cuvânt de ”zâmbet călător” că și-a meritat banii.
Considerat și Veneția Nordului, tot orașul este o adevărată operă de artă pe care nu te saturi să o tot admiri. E ca o poveste de dragoste flamandă pe care o retrăiești la nesfârșit și tot nu te saturi. De fiecare dată îți promite ceva tot mai frumos cu un mister aparte. Străduțele pavate, clădirile istorice, clopotnița toate fac parte din visul belgian. Nu mă mir că toate sunt incluse în Patrimoniu UNESCO din anul 2000.
Am ajuns dimineața devreme când orașul încă dormea. Un adevărat lux să vezi orașul neîmpânzit de miile de turiști și să te poți bucura în tihnă de frumusețea locului. Momentele acestea sunt de neprețuit. Am experimentat și varianta de a te plimba în voie după apusul soarelui, un moment perfect pentru fotografii.
Bruges este situat la 1 oră distanță de Bruxelles. Trenurile și autobuzele mișună foarte des pe această rută. Eu am ales varianta Flixbus iar biletul dus-întors a fost 13.98 euro. Stația de autobuz e la nici 10 minute de plimbare de centru.
Nu ai nevoie de hartă, orașul e atât de mic încât e imposibil să nu ajungi peste tot și să realizezi că pe aici ai mai trecut de încă 3 ori dar un ghid turistic cu siguranță te va ajuta. Cum fiecare străduță pavată îți trage cu ochiul, vei realiza că te vor conduce spre toate obiectivele turistice ca mai apoi tot în centru să ajungi.
Există lucruri care nu le poți rata și experiențe care trebuie trăite dacă ajungi aici. Bruges-ul are puțin din toate pentru toți de la istorie până la mâncare și căruțe trase de cai, nu ai nici cea mai mică șansă să te plictisești.
1. Piața Markt (Grote Markt)
Aici e locul de unde începe acțiunea și probabil cel mai pozat loc din Bruges. Piața se întinde pe un hectar și e împânzită de clădirile medievale viu colorate care îți trezesc toate simțurile. În centru pieței domină statuia lui Jan Breydel considerat erou popular precum și turnul clopotniței.
2. Clopotnița din Bruges
Deși situată tot în Grote Markt merită o atenție specială. Cu cei 87 de m înălțime nu ai cum să o ratezi plus că o vezi din aproape toate colțurile orașului. Construit în jurul anului 1240 turnul clopotniță găzduiește 47 de clopote și făcea parte din viața de zi cu zi a belgienilor indiferent că se anunța ora exactă sau era anunțat un incendiu.
Dacă te gândești oare cum arată orașul de sus ei bine, asigură-te că stai bine cu inima. Cele 366 de trepte te vor lăsa fără aer dar pe cuvânt că merită fiecare treaptă urcată. Orașul capătă o altă culoare de sus și priveliștea e minunată. Mi-a plăcut foarte mult ideea de trepte și faptul că totul a fost conservat.
Biletul de intrare în turnul clopotniței este 12 euro. Ce vă recomand este să ascultați concertul clopotelor.
3. Croazieră pe canalele din Brugge
Cred că sunt puține orașele din lume care pot să ofere turiștilor experiențe diferite. Fiecare experiență îți arată o altă față a orașului. Plimbarea pe canalele orașului medieval nu e nici pe departe o experiență care trebuie ignorată dimpotrivă, i-aș acorda o atenție sporită pentru farmecul aparte pe care îl are.
Clădirile istorice dau o altă notă orașului și acestea nu sunt doar în centru. E ca și cum ai sta și te-ai uita la un film și în același timp ai juca și rolul principal. O variantă perfectă pentru cei care iubesc podurile. Începusem să le număr dar nu am terminat :D.
O mini-croazieră pe canale durează 35 de minute și costă 10 euro. Locul de plecare este Rozenhoedkaai.
4. Rozenhoedkaai
Primăvară, vară, toamnă, iarnă acesta este cel mai fotografiat loc din Bruges și este și punctul de plecare a bărcuțelor pe canalele medievale. Pe cât de bine ascuns locul, tot atât de ușor și de găsit. Considerat cel mai romantic loc din orașul medieval o poză poate fi considerată oricând o vedere poștală. E ca în Santorini, nicio poză nu are cum să nu iasă bine. Colțul de paradis și locul perfect pentru fotografii înrăiți.
Se recomanda vizitarea locului spre seară, în amurg. Datorită luminii o poza perfectă e la un click distanță.
5. Standhuis van Brugge & Burg Square (Primăria și Piața Burg)
Primăria din Bruges este una din cele mai vechi din Țările de Jos. O clădire în stil gotic ce domină piața a fost construită în anul 1936. Atât interiorul cât și exteriorul a fost decorat de-a lungul anilor dându-i frumusețea care o putem vedea și azi.
6. Cea mai bună vafelă mâncată vreodată
Că belgienii sunt mari maeștrii ciocolatieri asta știam deja. Nebunia începuse cu 2 zile înainte în Antwerp și Bruxelles. Dacă ajungi în Bruges nu ai cum să nu guști cea mai bună vafelă. Orice variantă alegi deliciul e sigur. Căpșuni, banane, topping de ciocolată, vanilie, caramel,fructe de pădure, toate îți lasă gura apă.
7. Lasă-te pierdut prin labirintul orașului medieval
Orice variantă alegi, stânga, dreapta sau tot înainte vei ajunge în același loc dar fiecare străduță îți arată altceva. La un moment dat realizasem că mai fusesem de 3 ori pe aici dar străzile au fost diferită de fiecare dată. Casele la fel de triunghiulare și colorate și totuși nu sunt la fel.
8. Minunea din spatele Muzeului Gruuthuse
Pentru mine personal, a fost unul din cele mai frumoase și mai emblematice locuri din Bruges. Am ajuns spre seară când nu mai era lume prin oraș aproape deloc și totul era foarte aerisit. Peste zi e atât de multă lume pe pod încât nu mai ai unde să arunci niciun ac. Este un loc perfect pentru iubitorii de artă. Este una din variantele pentru a ajunge la Biserica Notre Dame.
9. Descoperă Godhuis
Gudhuis sunt case sociale construite de către oamenii bogați pentru femeile sărace și văduve. În limba română s-ar traduce casa Domnului. Acest ajutor dat femeilor nevoiașe se pare că nu era tocmai gratuit, acestea trebuiau sa fie umile și să se roage de 2 ori pe zi. În curte se află și o capelă iar aceste case sunt locuite și azi.
10. Admiră morile de vânt
Se pare că morile de vânt au o istorie și în Belgia, astfel că pe harta orașului în secolul al XVI – lea figurau nu mai puțin de 23 de mori. Astăzi au rămas doar 4 și le găsești la doar 2 pași de centrul istoric. O plimbare la morile de vânt este o gură de aer și odihnă asta după ce ți-ai rupt pantofii pe piatra cubică de la atâta plimbare și ai gustat cea mai bună vafelă.
Itinerar:
Granada și secretele palatului Alhambra
Top 8 lucruri de făcut în Malaga
Ronda – pueblos blancos și corida
Antwerp și secretul diamantelor
Bruxelles la fel de frumos ca și prima oară
Zaanse Schans – paradisul morilor de vânt
Parcul Keukenhof – raiul lalelelor
Eurotrip 2019 – sfaturi și cheltuieli