
Părăsesc Malaga dimineața devreme și iau zborul spre Bruxelles. Am avut o experiență minunată în Andaluzia dar e timpul pentru o nouă țară cu alt timbru istoric. Vă spusesem că nu sunt la prima vizită în Bruxelles dar farmecul e să găsești locuri noi. Planul de data aceasta sunt alte 2 orașe belgiene.
Cazarea mea este aproape de Gara Midi/Zuid și aproape de centrul istoric al capitalei. Deoarece alocasem o altă zi pentru a-mi recupera restanța am decis să îmi petrec după-amiaza în Antwerp în compania unei amice stabilită acolo.
Din Bruxelles la Antwerp poți să ajungi cu trenul sau autocarul. Eu am ales varianta mai ieftină: Flixbus. Un bilet dus-întors a fost 8,05 euro. Stația Flixbus este situată lângă Gara Centrală.
Bianca a fost ghidul meu și am petrecut o după-amiază foarte liniștită sub soarele cu dinți. Am început cu un pahar de ciocolată caldă și vai bună a fost!
Oare de ce i se spune orașul diamantelor? Practic 8 din 10 diamante sunt șlefuite aici. Șlefuitorii și negustorii de diamante fac parte din comunitatea evreilor. Aici, în Antwerp, este una din cele mai mari comunități de evrei din vestul Europei. Ei sunt cei care dețin majoritatea magazinelor de diamante și nu au nevoie de magazine luxoase. Ține minte că vizita la un butic de diamante se programează din timp și le găsești în zona gării.
Catedrala Notre Dame
Probabil cea mai frumoasă biserică din Antwerp și una din cele mai mari biserici gotice din Țările de Jos care nu a fost niciodată terminată. Aici se pot vedea o serie de tablouri celebre ale pictorului Peter Paul Rubens, precum ”Ridicarea Sfintei Cruci”, ”Adormirea Maicii Domnului”.
O poveste interesantă o au turnurile catedralei care nu au ajuns niciodată la înălțimea precizată în proiect. Turnul de nord (123 m) este cel mai înalt pe când turnul de sud măsoară doar 65 m. Clopotnița catedralei face parte din Patrimoniul UNESCO sub numele de Clopotnițe din Belgia și Franța.
Piața Mare (Grote Mark)
O vizită în Antwerp nu e completă fără o oprire în Piața Mare. Nu ai cum să omiți statuia care domină piața și care reprezintă legenda orașului: Brabo, care aruncă mâna tăiată a uriașului Antigon.
O altă clădire impresionantă este Primăria (Stadhuis), o clădire care, din păcate a fost în renovare. Construită în secolul al XVI – lea în stil baroc iese în evidență datorită designului, steagurile țărilor europene și celor 3 blazoane aurite.
Muzeul aan de Stroom și portul
Atunci când timpul e scurt și nu e timp de bătut toate străduțele orașelor, o variantă e să admiri orașul de sus. Muzeul aan de Stroom este situat pe malul râului Scheldt și oferă o priveliște surprinzătoare atât a orașului cât și a portului. Tot timpul mi-au plăcut orașele port, priveliștea și vibrația orașului mi s-a părut diferită, portul dă o altă tonalitate orașului.
Cu siguranță timpul a fost foarte scurt și probabil am reușit să îmi fac doar o impresie despre oraș. Cred că merita o vizită Casa Memorială a lui Rubens și Het Steen iar pentru cei pasionați de animale (din păcate închise) Grădina Zoologică.
Itinerar:
Granada și secretele palatului Alhambra
Top 8 lucruri de făcut în Malaga
Ronda – pueblos blancos și corida
Bruxelles la fel de frumos ca și prima oară
Bruges – orașul medieval de la Marea Nordului
Zaanse Schans – paradisul morilor de vânt
Parcul Keukenhof – raiul lalelelor
Eurotrip 2019 – sfaturi și cheltuieli