I ♥ Amsterdam

Am părăsit dimineața devreme capitala Belgiei și iată-mă pe un tărâm cu totul nou: țara lalelelor. Nu vă spun de când visam să tot vizitez Amsterdam-ul dar nu s-au aliniat stelele. A fost unul din locurile la care am zis că nu renunț când lucram la traseul Eurotrip-ului. Toți prietenii care fuseseră înainte și toți îmi spuneau cât de mult ♥ Amsterdam și că s-ar întoarce oricând,ba mai mult, unii au vizitat orașul și de 2-3 ori deja.

De la Bruxelles spre Amsterdam am luat Oibus fiind cea mai ieftină variantă, 11 euro. Atât drumul cu trenul cât și cel cu autocarul durează aprox 2.30 h.

Am ajuns la Amsterdam Centraal după ce luasem metro-ul și plătisem mai mult decât trebuia. Erau atâtea variante de bilet și în loc să iau un bilet simplu am luat bilet și pentru bicicleta pe care nu o aveam :D.

Parcă s-a deschis un nou orizont. Un oraș foarte colorat în bătaia soarelui cu o poftă de viață cât cuprinde, presărat cu bicicliști și entuziasm cât încape. Bun venit în țara lalelelor pentru că nu ai cum să nu ♥ Amsterdam chiar și după primul hop.

Nu aveam planul pe zile bine bătut în cuie așa că cer ajutor de la Punctul de Informare Turistică ”I amsterdam”. După 1 oră de stat înăuntru și analizat variante, mă aleg cu un city card valabil 4 zile și mijlocul de transport inclus. Exact ce aveam nevoie având în vedere că unitatea de cazare nu a fost chiar în centru.

Amsterdam

Cu city card-ul în buzunar, pot să dau startul unei zile de explorat în frumosul Amsterdam. Sunt lucruri care nu trebuie ratate și care trebuiesc neapărat văzute și experimentate indiferent că e un muzeu, un parc, sau o plimbare aievea.

1. Rijksmuseum (Muzeul Regal) – Amsterdam

Amsterdam

Este unul din cel mai de seamă obiectiv turistic și după ce l-am vizitat am aflat de ce. Situat în Museumpleine (Piața Muzeelor) alături de Muzeul Van Gogh, este un adevărat colț de rai pentru turiștii pasionați de artă,cultură și nu numai. Picturile lui Rembrandt, Van Gogh, Vermer sunt la ele acasă. Locuri de cinste au ”Rondul de noapte (Night Watch)” a lui Rembradt, ”Lăptăreasa” a lui Vermeer și mulți alți pictori. Deși Van Gogh are propriul lui muzeu, vei găsi și aici o colecție impresionantă a faimosului pictor.

Mai multe detalii despre bilete găsiți aici. Intrarea la muzeu este gratuită cu I amsterdam city card.

2. Croazieră pe canalele din Amsterdam

țara lalelelor

Nu e vizită adevărată în țara lalelelor fără o croazieră explorând canalele capitalei. Croazierele sunt un alt mod de a explora orașul dându-i o altă dimensiune și un alt farmec. Am reușit să admir mult mai în detaliu designul clădirilor și modul de viață olandez. Aceeași senzație am avut-o și în Bruges. Mii de biciclete legate la colț de pod, oameni zâmbitori, plus că poți admira și unele atracții turistice. Turnul Montelbaans a fost cel care mi-a atras atenția în mod deosebit. Este faimos pentru ceasul din turlă care niciodată nu arată ora corectă.

Locul de plecare în croazieră este în fața gării Amsterdam Centraal, chiar lângă Punctul de Informare turistică. Croaziera este gratuită cu I amsterdam city card și durează 1 oră.

țara lalelelor

3. Casa memorială Rembrandt – Amsterdam

În Jodenbreestraat o casă normală tipic capitalei a aparținut faimosului pictor Rembrandt. Aici a pictat și a trăit aproape 20 de ani. Azi un muzeu veritabil, clădirea a fost construită în jurul anilor 1600 și se afla într-o zonă bună a orașului. Deși un pictor cu reputație, acesta nu a plătit niciodată ipoteca acestei case fiind unul din motivele pentru problemele financiare care l-au dus la declin. Astăzi, casa este un muzeu foarte căutat și atrage mii de turiști care doresc să vadă o parte din obiectele lui personale precum și atelierul de pictură.

Intrarea este gratuită cu I amsterdam city card.

țara lalelelor

4. Piața cu flori 

Unul din motivele pentru care nu poți să nu ♥ Amsterdam sunt florile care înfrumusețează atât de frumos orașul în special primăvara. Lalelele sunt laitmotivul și simbolul tării iar piața cu flori e un must ce trebuie experimentat. Recunosc că nu am văzut atâția bulbi de lalelele și atâtea sortimente și de flori niciodată. O adevărată plăcere să te plimbi prin piață iar dacă stomacul își cere drepturile, aici se găsesc diverse standuri de mâncare și dulciuri încât va fii greu să alegi.

5. De ce casele amsterdameze sunt strâmbe?

Amsterdam

Nu cred că este om care a vizitat Amsterdam și nu a observat designul relativ bizar al clădirilor și nu s-a întrebat dacă aceea clădire e strâmbă sau nu vede bine. Ei bine, sunt strâmbe dar au farmecul lor iar frontonul tipic olandez e cel care m-a impresionat și mai tare.

Aș menționa 2 motive pentru care sunt strâmbe, dezvoltate mai mult pe verticală și de-a dreptul înguste: datorită deformării fundației ce produce tasări și faptul că proprietarii erau obligați să plătească o taxă semnificativă pe metru pătrat. Motivul principal al tasărilor este apa care reușește să deformeze clădirile în fel și chip dându-i o formă mai puțin cunoscută. Proprietarii au fost nevoiți să plătească o taxă semnificativă pe metru pentru deschiderea la stradă, prin urmare au construit casele pe verticală și foarte înguste.

O altă categorie sunt casele plutitoare. La început au fost considerate casele oamenilor săraci care nu își permiteau o casă de cărămidă și erau nevoiți să improvizeze un adăpost pe apă. Mare mi-a fost mirarea când am aflat ce cost ridicat de achiziție are acest tip de case pentru că azi sunt la foarte mare căutare. Oare cum este să îți plutească locuința și tu odată cu ea?

Amsterdam

Aceasta a fost prima zi de explorare în capitala olandeză. Cred că nu am văzut nici pe sfert câte are de oferit dar e un loc al contrastelor, al veseliei și pot să spun că nu ai cum să nu ♥ Amsterdam. În următoare zile am să explorez și împrejurimile capitalei, cred că lucrurile mai simple se găsesc ceva mai departe de centru.

Numai bine din țara lalelelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.