Zaanse Schans – paradisul morilor de vânt

După ce ieri mi-am făcut o primă impresie despre Amsterdam (una foarte plăcută chiar) și am vizitat cele mai cotate atracții turistice nu aveam cum să ratez Zaanse Schans. Zaanse Schans este un paradis olandez al morilor de vânt și tot ce înseamnă tradiție.

Este locul perfect unde poți admira viața autentică a satului din secolul al XVIII- XIX – lea precum și unele meșteșuguri. Este imposibil să nu remarci morile de vânt, să vezi cum au luat naștere saboții de lemn olandezi (klompen) și brânza de tip gouda (edam).

La o aruncătură de băț față de Amsterdam: 17 minute cu trenul și încă aprox 30 de minute pe jos sau aprox 40 de minute cu autobuzul 391. Eu am ales varianta cu autobuzul (stația este în spate la Amsterdam Centraal) și mi-am făcut un abonament pe 24 h ca să pot explora regiunea Zaan. Prețul biletului pentru 24 h este 11,50 euro.

Am ajuns înainte de ora prânzului și locul era deja împânzit de turiști. La intrare ai un mic indicator la dreapta spre un loc panoramic și o priveliște de ansamblu asupra parcului. O recomand pentru că peisajul este cu totul special.

Atât intrarea cât și croaziera au fost gratuite cu I amsterdam city card. 

Zaanse Schans

La intrare vei găsi o casă autentică tipic olandeză transformată în muzeu. Aici erau doamne îmbrăcate în port popular care țeseau la război. De menționat că multe din case sunt încă locuite. Vei găsi și o descriere detaliată a modului de organizare a casei precum și rolul fiecărui loc.

Morile vânt din Zaanse Schans 

mori de vânt

Că morile de vânt și lalelele sunt simboluri ale Olandei nu este secret pentru nimeni.

Cu 4-5 secole în urmă existau peste 600 de mori de vânt fiind prezente nu doar în Olanda ci și în Belgia (poți să le vezi în Bruges). Odată cu trecerea anilor numărul lor a scăzut semnificativ iar aici în Zaanse Schans vei găsi active doar 10. Azi sunt folosite în prelucrarea uleiului, a pigmenților pentru vopsele și în industria lemnului.

Pentru cei pasionați acestea se pot vizita și în interior. Prețul este de 5.00 euro/ persoană.

Ferme de brânzeturi

paradisul morilor de vânt

Un alt motiv pentru care Zaanse Schans e musai de vizitat este că poți să descoperi misterul brânzeturilor atât de delicioase. Nu e e de mirare că parcul atrage peste 1 milion de vizitatori anual.

Fie că vei vizita Ferma Catharina Hoeve sau Henri Willig vei putea asista la întreg procesul de prelucrarea a brânzeturilor sau poți să mergi direct la degustare. Oricare din variante ai alege sunt sigură că nu vei fi dezamăgit. Dacă te-ai îndrăgostit de ele poți să faci cadouri și provizii și pentru cei de acasă.

Casele tradiționale

Zaanse Schans

Cred că au fost cele care m-au impresionat cel mai mult. Am ajuns la concluzia că acestea dau viață și bucurie locului. Casele tradiționale au fost aduse în parc de-a lungul anilor până în anul 1975 muzeul fiind construit ulterior.

Sunt casele tipic olandeze vopsite în culoare verde și doar câteva se pot vizita în interior deoarece multe din ele sunt locuite. Mi-a plăcut atenția detaliului de la ferestre și spațiul verde foarte îngrijit de la fiecare casă. Multe din case sunt împrejmuite de un canal care îi dă o altă alură locului. Ce mai, m-a dat pe spate, recunosc! Hmm, oare cum e să locuiești aici?,

Fabrica de saboți din lemn

Zaanse Schans

Pe lângă frumusețe și farmec, acest loc oferă turiștilor o serie de workshop-uri și demonstrații a unor îndeletniciri. Una care mi-a atras atenția în mod special a fost procesul de fabricare a faimoșilor saboți de lemn. Turul începe cu o expoziție a faimoșilor saboți în diverse forme și mărimi.

Aceștia erau folosiți de fermieri, pescari și alți muncitori. Se zvonește că cea mai veche perechea datează din anul 1230.

Croazieră printre morile de vânt

Cred că mi s-a părut cel mai original mod de a te bucura de o altă perspectivă a locului. Poți să te bucuri de priveliști de la înălțime sau să te lași purtat de val, morile de vânt și întreg locul îți dau aceeași stare de bine.

Croaziera este gratuită cu I amsterdam city card.

paradisul morilor de vânt

Dacă tot eram în zonă nu aveam cum să nu fac o mică oprire în Zaandam. Un loc foarte fain cunoscut pentru forma atipică  a câtorva clădiri printre care și lanțul hotelier Inntel Hotels. Atmosfera e foarte boemă în zonă și relaxantă.

Recomand o vizită cu tot dragul fiind și o variantă mai ieftină pentru cei cu buget redus în privința cazării fiind foarte aproape de Amsterdam.

Itinerar:

Eurotrip 2019

Granada și secretele palatului Alhambra

Top 8 lucruri de făcut în Malaga

Ronda – pueblos blancos și corida

Antwerp și secretul diamantelor

Bruxelles la fel de frumos ca și prima oară

Bruges – orașul medieval de la Marea Nordului

I ♥ Amsterdam

Parcul Keukenhof – raiul lalelelor

Amsterdam cu alți ochi

Eurotrip 2019 – sfaturi și cheltuieliLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *