5 locuri din inima Bucovinei

Poate trebuia să iau o piatră în gură pentru că a fost prima mea vizită în Bucovina. Multe se spun și s-au spus despre inima Bucovinei, însă 5 locuri de aici le-aș recomanda oricui să le viziteze.

Fiind anul pandemiei, cu excepția plecării mele la Madrid, cam tot concediul l-am petrecut în România. Nu mai vreau să menționez de stresul anulării biletelor, carantină și altele că știți și voi.

Dacă în septembrie am găsit 5 locuri în Maramureș de care oricine se îndrăgostește, vă spun că am găsit alte 5 locuri și în inima Bucovinei. 2 zile au fost pe departe suficiente ca să explorăm toată Bucovina, însă am reușit să gust puțin din farmecul locului. Oricând e loc de revenit!

Perioda: 28- 29 decembrie 2020

Participanți: Mihai, eu

Puncte forte: mănăstiri, mocăniță

1. Mănăstirea Voroneț 

inima Bucovinei

Nu e om care să nu audă de frumoasa mănăstire ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1488. Ceea ce este de remarcat este nuanța de albastru care a dat faimă mănăstirii, nuanță care nu a mai putut fi reprodusă. Picturile interioare și exterioare ale mănăstirii sunt la fel importante. Judecata de Apoi și iadul sunt 2 dintre cele mai emblematice picturi care dau mănăstirii unicitate. Biserica a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1993.

Fiind în decembrie, ne-am dorit din tot sufletul să prindem zapadă. După ce că nici în Islanda nu am prins zăpadă, tare ne-am dorit măcar puțin. Am rămas relativ cu buza umflată, un petec ici-colo de zăpadă. Ceea ce face totți banii este locul în care mănăstirea este amplasată. Mirosul de fum, aerul curat de munte sunt lucruri care îți aduc aminte de casa bunicilor și liniște. Dacă așa miroase inima Bucovinei, promit să mă întorc!

Intrarea este 5 lei/ persoană. Mai multe detalii găsiți aici

2. Mocănița Huțulca Moldovița din inima Bucovinei

inima Bucovinei

Anul 2020 a fost anul mocănițelor. Prima tură a fost cu mocănița din Vișeu de Sus, jud. Maramureș. Nu vroiam să o ratăm nici pe cea din Moldovița dacă tot eram prin zonă.

Ne-am decis cam foarte din scurt să mergem, prin urmare nu am făcut rezervare la bilete. Ne-am uitat pe site și am decis că mergem cu cea care pornește la ora 10:00. Drumul din Suceava a durat mai mult decât am estimat, motiv pentru care eram sigură că nu vom ajunge la timp. Am ajuns la 9.58 am, până am parcat mașina a fost ora 10.00 și mocănița era pe picior de plecare.

Norocul a fost cu un domn amabil care m-a trimis rapid la casa de bilete, urcând în tren din mers, noroc că nu are viteză de fel :)). O porție bună de râs și deja eram la drum. Nu recomand nimănui asemenea adrenalină pentru că aveți toate șansele să rămâneți în gară.

Ceea ce mi-a plăcut a fost că vagoanele erau încălzite cu lemne. La ora actuală traseul are 21 km și oprirea este în Argel unde se servesc mâncăruri tradiționale din Bucovina. Traseul nu mi se pare foarte spectaculos pentru că este aproape paralel cu șoseaua. Mă așteptam la un peisaj ceva mai sălbatic și mai puțin populat.

Linia a fost dată în folosință în anul 1888 și deservea pentru transportul de masă lemnoasă. De-a lungul anilor s-au construit diferinte variante, însumând un total de 73 km.

Dacă mă întrebați o comparație între mocănița din Vișeu de Sus și cea de la Moldovița, aș spune că cea de la Vișeu de Sus este mai comercială, are un traseu mai lung și programul e făcut pentru turiști. Cea de la Moldovița probabil e mai puțin spectaculoasă.

Prețul biletului este de 35 lei. Programul și ora de plecare diferă în funcție de zilele săptămânii. Mai multe detali găsiți aici

3. Sanctuarul marian Cacica din inima Bucovinei

Un loc deloc străin mai ales pentru romano-catolici, o biserică pe cât de mică pe atât de frumoasă și de importantă. Povestea bisericii începe în anul 1780 când se găsesc primele zăcăminte de sare în zonă, astfel sunt aduși muncitori din Polonia care erau romano-catolici. O bisericuță mică de lemn se sfintește aici, la Cacica, unde se adusese deja o copie a Madonei Negre de la Czestochowa.

Biserica de lemn se degradează în timp și ajunge să fie neîncăpătoare astfel că în anul 1892 începe reconstrucția ei în stil neogotic. Cu timpul a început să primească tot mai mulți pelegrini datorită icoanei astfel că ajunge un centru de pelerinaj fiind ridicată la rangul de sanctuar marian și apoi proclamată Basilica Minor.

Vă recomand să vizitați biserica în timpul hramului 14-15 august (Adormirea Maicii Domnului) sau în 8 octombrie (Sfânta Maria Regina Rozariului). Mai multe detalii găsiți aici.

4. Mina de sare Cacica

inima Bucovinei

Mina de sare se găsește în localitatea cu același nume vis-a-vis de sanctuarul marian. O altă lume subterană care coboară spre Sala de Bal, Grota Piticilor toate săpate manual, fără utilaje, la o adâncime de 44 m. Adevărata operă de artă este capela închinată sfintei Varvara, protectoarea minerilor. O capelă situată la 27 m adâncime dăltuită în sare. Azi mina este găzduiește un mic muzeu, o sală de sport și sala de ecou.

Sanctuarul marian și mina de sare sunt strâns legată de venirea muncitorilor polonezi în aceasă zonă. Polonia are zăcăminte importante de sare iar dacă ajungi acolo, neapărat să vizitezi și mina Wieliczka, lângă Cracovia.

Intrarea la salină este 15 lei/ persoană. Programul și mai multe detalii găsiți aici

5. Mănăstirea Sucevița

inima Bucovinei

A fost ultima oprire din inima Bucovinei, mănăstire construită într-un cadru idilic și foarte liniștit. Cred că liniștea e cuvântul potrivit pentru a exprima sentimentul simțit atunci când treci pragul mănăstirilor. Aici timpul chiar se oprește. Povestea mănăstirii începe în secolul al XVI-lea, o mănăstire în stil gotic și arhitectură bizantină. Ceea ce îi denotă unicitate sunt picturile de pe pereții exteriori cu fragmente din Vechiul și Noul Testament.

Mănăstirea este împrejmuită de turnuri iar muzeul mănăstirii găzduiește o impresionantă colecție de artă.

Biletul de intrare la mănăstire este 6 lei/ persoană. 

Acestea sunt doar 5 din cele mai frumoase locuri care merită văzute și care dau faimă Bucovinei. Mănăstiri de vizitat mai sunt și din cauza timpului nu am mai ajuns la Mănăstirea Putna, pe care v-o recomand cu drag.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *