Ziua II: Porto se lasă descoperit

Ziua începe devreme și ce altă variantă mai cu fainoșag aș putea găsi dacă nu să admir Vila Nova da Gaia când orașul se trezește încet la viață. Trec Podul Dom Luis I și mă întorc înapoi în sec al XVII – lea când a luat nașterea industria vinului aici în Porto.

Ambarcațiunile care se pot vedea și azi sunt numite “rabelos”  și se foloseau pentru pentru transporta vinul pe cursul râului Douro, butoaiele fiind depozitate în pivnițele din Vila Novada Gaia, azi fiind un loc plin de viață, cu restaurante și pub-uri unde se pot degusta diferite sortimente de vin.

Cum eu nu mă împac deloc cu alcoolul la primele ore ale dimineții fac stânga împrejur și ajung din nou în zona veche a orașului, în Praça Ribeira. Aici găsești toate lucrurile posibile fabricate din plută: poșete, pantofi, bijuterii, jucării și vederi.

Zonă foarte aglomerată, plină cu restaurante, magazine de souvenir-uri, forfotă, claxoane și muzicanți stradali. Un adevărat aer portughez. Pun harta în buzunar și o iau la plimbare printre clădirile vechi și colorate cu străduțe pavate.

 

O altă variantă de a admira râul de sus e o plimbare la Jardim do Palácio de Cristal, grădină mică și cochetă, o oază de natură în oraș de unde orașul parcă se vede mai frumos. Intrarea e gratuită așa că merită o vizită.

Întrebare: ce nu lipsește niciodată dintr-o călătorie ?

Răspuns: Înghețataaaa!

Dap, eu sunt nebună după înghețată și îmi e mai mare dragul să o halesc când fug de frigul din Dublin să mă bucur de câteva raze de soare.

Și ca să ma crezi pe cuvânt de zâmbet călător uite aici ce înghețată se mănâncă în Porto. Yummy yummy!

Hmm..oare știi și unde găsești așa înghețată? Gelateria se află lângă faimoasa Librarie Lello, următorul meu punct de oprire. Coada pentru a vizita librăria e pe măsura fainoșagului așa că mă pun cuminte la rând.

Ceea ce o face atât de faimoasă este clădirea în sine ce datează din 1906 construită în stil neo-gotic și zvonul că JK Rowling ar fi folosit librăria ca sursă de inspirație pentru librăria din Harry Potter. Adevărat s-au nu era super aglomerat înauntru. Intrarea este 5 EUR dar îi folosești ca discount la orice carte achiziționată.

 

 

 

Cu o zi înainte am început să explorez zonele cu azulejos (gresie) așa că azi îmi reiau traseul.

Probabil biserica cea mai reprezentativă a arhitecturii rococo și ornată cu gresie albastră în exterior este Igreja do Carmo. Aș putea spune că mi-a plăcut ce mai mult.

Zona veche a orașului mi se pare la fel de fascinantă mai ales acum că am avut 2 zile la dispoziție să o cutreier în lung și-n lat.

Ceea ce nu am băgat de seamă cu o zi înainte e că am trecut pe lângă gară fără să intru. Am aflat ulterior că și Gara São Bento este un veritabil “muzeu” pentru cei fascinanți de gresia albastră.

Vă las un apus de minune și stai pe fază că mâine e o nouă zi de explorat și degustat vinul.

 

Itinerar:

În căutarea vinului de Porto

Ziua I: La pas prin Porto

Ziua III: Faimoasele podgorii din Valea Douro

Porto: sfaturi și cheltuieli

 Abonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website