Ziua III: Faimoasele podgorii din Valea Douro

Dacă spui Porto spui vin așa că am dedicat o zi întreagă pentru a descoperi vinuri alese, podgorii și peisaje. Nu se putea fără degustat și fără a afla mai multe despre industria vinului de la cei mai faimoși producători.

Ziua începe devreme, întâlnirea cu ghidul a fost rapidă și punctuală iar azi voi petrece ziua cu un cuplu din Germania si 4 chinezi stabiliți în SUA.

Ieșim rapid din oraș și prima oprire este la Poso de Rogue, unde e și plăcuța care atestă că valea este patrimoniu UNESCO.

De la Poso de Rogue drumul șerpuiește pe valea râului și în scurt timp ajungem la Quinta do Tedo. Urmează un tur ghidat pentru a afla mai multe despre producția vinului.

 

În Porto se găsesc 48 de soiuri de struguri. În trecut tot procesul de producere a vinului se făcea natural ceea ce însemna o muncă asiduă și prezență unor bărbați puternici.

La Quinta de Tedo o parte din tradiție se păstrează și azi deoarece aici strugurii sunt încă presați cu picioarele. Este nevoie de 5-6 bărbați puternici care efectiv zdrobesc strugurii de 2-3 ori pe zi. Distracția și atmosfera bună este garantată cu un pahar de vin.

În funcție de an, recoltă și calitatea strugurilor se decide ce tip de vin se produce (Vintage, Late Bottle Vintage Tawny sau Ruby). Cel mai cunoscut și populat este Porto Ruby iar pentru cel Vintage este nevoie de o recoltă și o calitate a strugurilor foarte bună, acesta fiind și motivul pentru care nu se produce în fiecare an.

Am avut parte și de degustare a 3 tipuri diferite de vin, tot așa să începem fiecare zi de acum înainte.

A treia oprire este în Pinhão,un oraș mic și cochet, locul cel mai potrivit pentru a admira toată valea Douro. De aici se văd cel mai bine frumoasele terase, practic ești înconjurat de struguri, vin și peisaj magnific.

Poate te întrebi cum poți profita la maxim de toate la un loc ? Simplu: te bucuri maxim de o croazieră.

În ultimul an de când am început să călătoresc singură, am ales varianta de a alege un tur atunci când vreau să explorez o zonă unde neapărat e nevoie de mașină. Mi s-a părut cea mai faină alternativă plus că ghidul este de-al casei au o altă percepție și cunosc informații care nu le găsești în ghidurile turistice.

Ghidul care l-am avut în acest tur e de nota 10, un tip foarte relaxat care a trăit cu noi tot entuziasmul, nu s-a arătat nicio o secundă plictisit și avea tot timpul o temă de discuție. De cum ne-am îmbarcat pentru croazieră, am primit niște pături și următorul pas a fost să deschidă sticla de vin. Enjoy the wine!

După o plimbare de 1 oră  în bătaia soarelui stomacul își cere drepturile așa că avem prânzul rezervat la altă cramă Vintage Theory,o zonă foarte liniștită și un prânz delicios cu nelipsita licoare portugheză.

După un prânz delicios am avut parte de o altă degustare. Toată lumea era deja veselă și informațiile nu mai erau procesate însă îmi aduc aminte că această cramă deține vin cu 125 de ani vechime. Nu mai e cazul să menționez că și prețul era pe măsură.

A urmat un drum de aproximativ 1 oră înapoi spre Porto și amintirea unei zile minunate.

Ajunsă la hotel m-am apucat de împachetat lucrurile, nu de alta dar dimineața devreme aveam zborul.

Sunt omul precaut, sunt omul care tot timpul pornește mai repede la aeroport pe motiv că nu știi ce poate interveni pe drum, nu de alta dar nu îmi place să mă stresez, așa că merg agale cu timp suficient înainte.

Pregătită de plecare, merg la metro. Nu mare îmi e mirarea când văd o pancardă pe care scrie GREVĂ și un domn care stătea de pază dar sincer nu știu ce păzea.

Dap, ghinion de dimineață, se pare că azi nu circulă metro-ul așa că mă gândesc rapid la planul B căci până pleacă avionul mai este timp de un pahar de vin :)).

Mă învârt ce mă învârt pe acolo și slavă Domnului că s-a inventat aplicație pentru comanda unui taxi.

Zbor a fost lin iar în Dublin am fost întâmpinată de o ploaie torențială de „Welcome home!”.

 

Itinerar:

În căutarea vinului de Porto

Ziua I: La pas prin Porto

Ziua II: Porto se lasă descoperit

Porto: sfaturi și cheltuieli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.