3 zile de liniște la Fatima

Ziua plecării a început dimineața devreme rău, 10 minute dacă mă trezeam mai târziu și făceam cu mâna avionului. Am ajuns în timp record la aeroport (13 minute) zburând pe autostrada, în condiții normale făceam 25 de minute :)).

După alte 2 ore bune, bucurie mare pe cer căci vai dor îmi era de soare. Cele 16 grade își intră în drepturi ca și în Porto.

Iată-mă din nou în Portugalia, de data aceasta cu ai mei la Fatima.

Fatima e un orășel mic cam la 1 oră de Lisabona și este unul din cele mai mare sanctuare mariane cunoscut pentru aparițiile Sfintei Fecioare Maria, azi fiind un loc de pelerinaj cunoscut în toată lumea.

A fost una din dorințele mamei mele să ajungă aici după ce, cu 4 luni înainte, fusese în Israel. A avut o dorință aparte pentru acest loc, au fost 3 zile de liniște și har.

Primele apariții au fost în anul 1917 când Fecioara Maria s-a arătat la 3 copii, 3 păstori, aceștia denumind-o Femeia îmbrăcată în soare. Azi, locul aparițiilor este marcat printr-o capelă, Capela Aparițiilor, inima orașului aici fiind statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

În aceeași piață se află Bazilica Fecioarei Rozariului și Bazilica Sfânta Treime construită mult mai târziu.

Bazilica Fecioara Rozariului este vechea bazilică aflată în piață și locul unde sunt înmormântați cei 3 păstori. Nu pare bazilică prin dimensiune și grandoare. La prima vedere e o biserică de dimensiuni normale, însă locul în sine te cheamă la liniște și rugăciune.

Ideea construirii unei noi bazilici a apărut în 1973 datorită numărului tot mai mare de pelerini. Începerea lucrărilor la Bazilica Sfânta Treime a început în 2004 fiind terminată în anul 2007 cu o capacitate de peste 8500 de locuri și care acum face legătura între Capela Aparițiilor și Bazilica Fecioarei Rozariului toate fiind 3 fiind în aceeași piață.

Puțin mai departe de piață se află un alt loc unde se așterne liniștea, de data aceasta în natură. Drumul Crucii și locul celei de a 4-a apariție numit și Valinhos . Locuri atât de simple care au reușit să mă oprească din fuga asta continuă, să stau o secundă și să nu mă gândesc la nimeni. Să îmi golesc mintea, să meditez și să fiu conștientă că problemele mele nu sunt cele mai mari și că El ascultă.

Nu departe de Drumul Crucii se poate vedea și vizita casa memorială a celor 3 păstori: Iacinta, Lucia si Francisc. Iacinta și Francisc au murit la vârstă fragedă. În schimb, Lucia a trăit până în anul 2005 iar procesul de canonizare este în curs.

 

Itinerar:

Portugalia văzută prin ochii părinților mei

Galopul Lisabonei în 24 de ore

Portugalia: sfaturi și cheltuieliAbonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website