Golden Circle (Cercul de Aur) a fost momentul așteptat și turul perfect pentru a admira minunățiile sălbatice ale Islandei. Este relativ aproape de capitală și alternativa perfectă dacă nu ai cel puțin o săptămână pentru Ring Road.
După nebunia aurorelor cu o seară înainte azi mă bucur de celelalte minunății islandeze: cascade, gheizere și parcuri naturale.
Plecăm dimineața devreme cu un autocar plin de turiști pe o ploaie cruntă. Avem loc în față ca la școală pentru a vedea cât mai bine peisajul.
Parcul National Thingvellir este obiectivul cel mai vizitat de pe Golden Circle. La nici 50 km de Reykjavik se află locul unde se ”rupe” pământul datorită plăcilor tectonice. Parcul este situat pe linia dorsalei atlantice fiind locul unde placa tectonică care susține continentul nord-american se depărtează de la an la an de placa europeană formând o zonă de chei. Aceste rupturi sunt pline de apă și studiile arată că plăcile se depărtează aprox 1.5 cm și valea se scufundă câțiva mm anual. Parcul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 2004,
Locul are și o importanță istorică, aici s-a format primul Parlament islandez – Althing în 930, sesiunile fiind organizate în aer liber câte 2 săptămâni în fiecare vară. Deoarece la aceea vreme nu se cunoștea scrisul toate legile (deloc puține) erau recitate de Lögsögumaður (lawspeaker).
Cascada Gullfos (Cascada de Aur) localizată în canionul Hvítá este una din cele mai populare cascade din Islanda cu o înălțime de 32 m și 2 căderi de apă. Sunt 2 puncte de unde se poate admira cascada din unghiuri diferite: de pe platformă și sus de pe canion.
Era puzderie de turiști la aceea oră și Centrul de Informare era plin ochi. Noroc că la cascadă s-a oprit puțin ploaia.
Geysir este următoarea oprire la aprox 6 km de cascada Gullfos. Era pentru prima oară când vedeam gheizere și eram tare încântată. Acum înțeleg denumirea de țara de gheață și foc. De cum ajungem în zona geotermală se văd acele ochiuri de unde apa fierbinte țâșnește oferind un spectacol natural superb. Strokkur este principalul gheizer, apa fiind aruncată la înălțimi de aprox 30 m la interval de câteva minute. Energia geotermală este folosită în Islanda pentru încălzirea locuințelor. Nu cred că am să uit vreodată momentul, ploua cu găleata și stăteam cu acolo ăn ploaie așteptând gheizerul să țâșnească :)).
La aprox 12 km de Geysir se găsește sora mai mică a cascadei Gullfos, Faxi. Cascada este largă de 80 m, cu o cădere de 7 m fiind alimentată de râul Sandvatn. Ploaia nu dă semne să se oprească și deja eram ciuculete așa că vizitat la Faxi a fost relativ scurtă.
Ultima oprire este la Catedrala Skálholt pentru un mini-concert de colinde. Catedrala este construită relativ recent fiind terminată în 1956.
Un tur foarte fain de altfel, mai frumos decât m-am așteptat. Am reușit să gust puțin din frumusețea natură a Islandei și mă gândesc că nu am văzut nici 5%. Mai e de venit pe aici.
Vă spusesem că am reprogramat turul de aurore boreale în următoarea zi. Ambele tururi (aurore boreale și Golden Circle) au fost operate de aceeași companie iar ghidul nostru a anunțat că turul pentru vânătoarea de aurore reprogramat se anulează din cauza ploii. Nu mi-a venit să cred dar cum am deschis căsuța de inbox am văzut email-ul și spre dezamăgirea mea turul a fost anulat. Zăpadă nu, aurore nu, măcar Golden Circle ca să nu ne întoarcem cu mâna goală.
Itinerar:
Islanda: vânătoare de aurore boreale
Ziua I: Reykjavik și vânătoarea de aurore boreale
Islanda: sfaturi și cheltuieli