Ziua I: Reykjavik și vânătoarea de aurore boreale

Am așteptat cu atâta nerăbdare plecarea încât săream de pe un picior pe altul în aeroport de atâta bucurie. Abia așteptam să văd aurore boreale, gheizere și toată minunăția naturală a Islandei, țara gheții și a focului, țara cu cei mai mulți vulcani activi precum și un loc ideal de a vâna aurorele boreale.

După cele 2 aventuri în aceeași lună (Porto și Marrakech) aveam să văd ceva diferit, ceva unde nu se găsește la orice colț de stradă și nu oriunde.

Am ajuns în jurul orei 14.30 și era deja întuneric. Îmi aduc aminte că suntem în lunile cu noaptea polară. Găsim rapid autocarul pentru transfer și în 45 de minute suntem la hotel.

Crăciun fericit! E prima oară când sunt plecată în vacanță de sărbători, de obicei le petreceam acasă cu ai mei dar anul acesta testez ceva mai diferit.

Azi explorăm capitala și mare îmi e mirarea că nu e nici urmă de zăpadă iar norii de ploaie se adună rapid. Nu am vrut să verific vremea înainte de plecare, mă gândeam că sigur va ninge. Eh, nu de data asta.

Ajungem în centru și prima oprire e la biserica aceea unde îți rupi limba ca să îi pronunți numele Hallgrímskirkja. Cu o lungime a turnului de aproape 75 m este cel mai vizitat obiectiv turistic din Reykjavik. Construcția a durat 41 de ani iar ultima restaurare a fost în 2009.

Lângă biserică se află principala stradă pietonală Laugavegur. Deși e ziua de Crăciun realizez că sunt și alți ulițarnici ca noi cu toate că doar câteva magazine sunt deschise, toată lumea mișună ca niște furnicuțe înfofoliți cu fulare, mânuși și căciuli.

Arhitectura orașului e relativ diferită față de ceea ce am văzut până acum. Casele sunt colorate, majoritatea făcute din lemn,aproape toate împodobite de sărbătoare cu un puternic iz viking. În aproape toate  magazinele de souvenir-uri se găsesc articole de lână, obiecte colorate cât pentru toată țara și tot feluri de jucării cu vikingi.

Fiind situată într-un mic golf, în zona de coastă ajungi foarte rapid, centrul nu e mare și e relativ compact. În drum spre zona de coastă vei ajunge la Harpa, iar dacă mergi seara o sa-i vezi designul în lumini colorate. În partea opusă se află primăria precum și Parlamentul.

Poate vă întrebați care e treaba cu Laguna Albastră și motivul pentru care nu am mai ajuns.

După ce am cumpărat biletele de avion următoarea mișcare a fost să iau bilete la Laguna Albastră. Abia așteptam să fac baie în apa aceea caldă și turcoaz dar mare mi-a fost mirarea când pe toată perioada vacanței noastre nu mai era nimic disponibil, nu mai erau bilete de vânzare nicăieri.

Practic totul era rezervat în cele 3 zile cât am stat noi. Am pornit din start cu stângul mai ales că vroiam atât de mult să mergem dar asta a fost. Inițial am zis că găsim băi termale în Reykjavik dar de Crăciun toate au fost închise.

Am zis că dacă nu e Laguna Albastră mergem pe aurore boreale că doar nu am venit degeaba.

Spre după-masă avem programată vânătoarea de aurore. Era cam înnorat și nu știu ce șanse aveam să vedem ceva. Ghidul nostru era foarte optimist și spunea că vântul ajută și cerul cu siguranță se va deschide. OK, așa să fie. Există și un site unde se poate verifica prognoza pentru aurore boreale care ajută foarte mult.

Ieșim din Reykjavik și ne îndreptăm spre Hofn,un loc fără lumină artificială unde aveam șanse să vedem aurora. După 3.30 h de stat în frig și vânt nu am văzut nimic. Țin să menționez că era 22(!!!) de autocare pline cu turiști care priveau cerul de zici că vedeau raiul. Nimic nu s-a văzut. Am rămas atât de dezamăgită. Aveam să aflăm mai târziu de la alte persoane care vânau aurorele boreale de ani de zile și cutreieraseră Norvegia și Finlanda în căutarea lor și nimic. Parcă îmi mai trecuse puțin din supărare dar tot dezamăgită eram.

Fiindcă firma de turism care organizează turul nu poate garanta că o să ai parte de aurore, turul se mai poate programa încă odată fără alte costuri adiționale. L-am programat și în următoarea seară, sper să avem mai mult noroc.

Cum vă spuneam înainte, cu mama-natură nu te pui!

Itinerar:

Islanda: vânătoare de aurore boreale

Ziua II: Golden Circle

Ziua III: Reykjavik la 360°

Islanda: sfaturi și cheltuieliAbonează-te la poveşti, aventuri şi poftă de călătorit!

Dacă ţi-am atras atenţia şi ai râs pe săturate de peripeţiile mele sau crezi că ţi-a fost de folos articolul, abonează-te şi vei primi email cu cele mai recente ponturi, păţanii şi destinaţii. Un zâmbet pentru fiecare calatorie!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comment *
Name *
Email *
Website