Minuni ascunse în partea vestică a Madeirei

Pe cât de mică pe atât de bogată în mistere. Madeira are o mulțime de minuni ascunse așa că am luat partea vestică la purecat și la explorat. Te asigur că nu ai cum să te plictisești.

Unul dintre cele mai utile lucruri când decizi să iei un tur este ghidul care, cel puțin aici în Madeira, a fost de nota 10. Traseul s-a numit ”Madeira Best of the West” și ne-a purtat printre cele mai faine locuri. Eu am mai completat turul cu încă vreo 10 km pe jos dar asta e altă treabă. Am să vă explic la momentul potrivit :)).

1.Cabo Girão

partea vestică a Madeirei

De acest loc știam pentru că e faimos rău mai ales în rândul celor pasionați de sporturi extreme. O platformă de sticlă amplasată pe o stâncă la 580 m altitudine. Este una din cele mai înalte stânci din Europa și peisajul e perfect, o priveliște amețitoare de unde poți vedea Camara de Lobos și Funchal.

Nu există taxă de intrare iar mai multe detalii găsiți aici. Stația de autobuz este chiar lângă platformă.

Nu pot să nu vă las un filmuleț pentru că peisajul e absolut spectaculos.

2. Ribeira Brava

minuni ascunse

Un sătuc tare cochet și drăguț amplasat la malul oceanului cu magazine de souveniruri și cafenele cochete înfrumusețate de străzile înguste cu piatră cubică. Piesa de rezistență din centrul orașului este Igreja de Sao Bento ce datează din secolul al XV-lea și construită în stil gotic. Nu am zăbovit prea mult dar a fost o oprire binemeritată.

3. Encumeada

partea vestică a Madeirei

Acest loc este punctul de trecere între Ribeira Brava și Sao Vicente și parcă desparte insula de la nord la sud. Encumeada este și un punct de plecare în diverse trasee și levada. Piesajul este absolut spectacular. În nici 20 de minute peisajul se schimbă total, trecând de la ocean la munte. Văzând Encumeada am înțeles de ce Madeira este denumită „țara lemnului”. Pentru mine a fost una din cele zeci de minuni ascunse din vestul Madeirei.

4. Porto Moniz 

Această minune ascunsă o poți admira atât de sus cât și de jos. Porto Moniz e cunoscut pentru minunatele piscine naturale din lavă precum și portul. Da, insula este insulă de tip vulcanic iar lava a creat niște piscine naturale care sunt alimentate cu apă direct din ocean.

Ghidul ne povestea ca Porto Moniz a fost un sat autentic madeirez dar în ultimii ani s-a construit masiv și aproape tot ce a fost tradițional, a fost transformat în restaurante și clădiri moderne. Achadas de Cruz este o alternativă dacă vrei să admiri un sat tradițional madeirez care e accesibil doar cu telecabina și promite un peisaj minunat.

Cu siguranță e un loc care merită explorat pe îndelete.

partea vestică a Madeirei

Vroiam să menționez că piscinele din lavă sunt împărțite în 2: sunt piscinele naturale iar în partea vestică sunt piscinele care fac parte din Lido Pool Complex. Piscinele care fac parte din complex sunt mai sigure și recomandate mai ales dacă sunteți cu copii.

Trebuie să te faci prieten bun cu vremea. Nu am reușit să fac baie în piscine datorită valurilor foarte mari.

5. Veu da Noiva

Aceste minuni ascunse fac deliciul zilei. O oprire la Veu da Noiva între Seixal și Sao Vicente este obligatorie. Probabil una din cele mai populare poze din Madeira este această cascadă. Partea vestică a insulei oferă multe peisaje și natură în stare pură.

6. Sao Vicente

Un orășel de munte deloc mare cu aproximativ 6000 de locuitori. Am fost doar în trecere pe aici, însă nu ai cum să nu observi biserica din vârf de deal care veghează toată zona.

8. Camara de Lobos

Pentru că am vrut să explorez la pas cel mai frumos sat pescăresc din Madeira, l-am rugat pe ghid să mă lase cât mai aproape de sat. La acest tur au participat și 2 bătrânei foarte simpatici care erau cazați la un hotel lângă Camara de Lobos. De la ei am aflat că este o pietonală din Funchal spre Camara de Lobos care culmea nu apărea în Google Maps și care era în spatele hotelului lor.

Cât ai zice pește eram în drum spre Camara de Lobos pe scurtătură. Această pietonală era construită pe plajă și ceva mai ferită de ochii lumii. Camara de Lobos este cel mai autentic sat pescăresc din Madeira. Aici poți să vezi peștele pus la uscat printre bărcile colorate la apusul soarelui.

Dacă tot ai ajuns aici e păcat să nu guști scabbardfish cu banană. Combinație ciudată dar foarte delicioasă. Ghidul ne povestea că nu este mâncarea tradițională madeireză dar cumva a devenit foarte celebră și căutată de turiști. Găsești o sumedenie de localuri pe străduțele înguste și pavate din Camara de Lobos.

Toate bune și frumoase dar întrebarea era cum mă întorc înapoi în Funchal. Peisajul era atât de frumos și dacă am descoperit și minunata pietonală, am decis să o iau la pas. Mă gândeam că nu are să fie așa de rău. Pietonala pe malul mării, soarele care se pregătea de culcare, au dat farmec acestui drum.

Am luat la pas aproximativ 10 km. Când am văzut vasul de croazieră în portul din Funchal am știut că nu mai e mult. Picioarele mele dădeau semne serioase de oboseală dar, a meritat din plin.

Acesta a fost un traseu cu minuni ascunse din partea vestică a Madeirei și alte locuri așteaptă să fie explorate.

Maine este o nouă zi!

 

Itinerar:

Madeira – raiul ascuns din Oceanul Atlantic

Funchal – frumusețea unui oraș exotic

Priveliști madeireze Pico Do Arieiro – Pico Ruivo

Tradiții madeireze în estul insulei

Levada das 25 Fontes și off-road în Madeira

Madeira – sfaturi și cheltuieliLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *