Madeira

Madeira – raiul ascuns din Oceanul Atlantic

De data aceasta nu mi-a luat prea mult să îmi aleg destinația de concediu. Madeira era de prea mult timp pe listă și mă striga din ce în ce mai tare. Raiul ascuns din Oceanul Atlantic mi-a oferit tot ceea ce am căutat: multă natură, aventură, drumeții, peisaje superbe și experiențe netrăite până atunci.

Perioada: 16 – 23 noiembrie 2019

Participanți: solo

Puncte forte: Funchal, levadas, trekking

Cred că mi-aș putea alege cuvintele cele mai alese, toate la superlativ și totuși nu aș reuși să descriu frumusețea locului. O insulă mică și pitită în ocean și unul din cele mai periculoase aeroporturi din lume. Pista aeroportului este suspendată deasupra apei și susținută de 180 piloni de beton.

Nu eram prima oară prin zonă, la sud de Madeira vei putea explora insulele Canare (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și Furteventura) iar în partea estică vei găsi o poartă deschisă spre Africa prin Maroc.

De ce Madeira?

Poate vă veți întreba ce are atât de special și ce o face diferită comparativ cu alte destinații. Țin să menționez că începând cu anul 2013 Madeira a fost aleasă în fiecare an ca fiind cea mai bună insulă din Europa și/sau din lume de către de la World Travel Awards.

Este locul celor pasinați de aventură, munte, drumeții, natură și mai puțin pentru cei care vor să stea relaxați la soare pe șezlog (Atenție: plaja este foarte pietroasă cu bolovani și pe alocuri betonată, nici vorbă de nisip fin).

Aici vei admira cel mai frumos răsărit de soare, vei putea să te dai cu sania pe asfalt, vei putea admira vasele de croazieră din port, vei ateriza/decola pe una din cele mai scurte și periculoase piste, vei putea parcurge câțiva km de levada (canale de irigație/apeducte) din cei 2172 km  și vei putea admira ultimele păduri subtropicale de lauri (laurisilva). A da, pentru cei pasionați de fotbal să știți că Madeira este locul de naștere al faimosului fotbalist Christiano Ronaldo.

Dacă te-am convins și deja te gândești să îți cumperi biletul de avion, am să detaliez itinerarul care l-am creat pentru mine plus câteva modificări. Eu am stat o săptămână în Madeira și dacă folosești timpul acesta inteligent cu siguranță poți bifa tot ce ți-ai propus.

Singurul regret a fost faptul că nu am reușit să vizitez și Porto Santo. Porto Santo este o altă insulă aproape de Madeira cu zeci de km de plaja cu nisip fin.

Itinerar pentru 1 săptămână

De putut se pot face enorm de multe drăcovenii pe aici și asta e și farmecul că ai de unde alege. Eu am dorit să bat cât de cât cam fiecare parte a insule.

Planul meu de bătaie a fost:

Acum, dacă aș avea posibilitatea să schimb ceva, aș include neapărat și Porto Santo. Probabil aș fi alocat doar 1 zi în Funchal. Motivul pentru care am ratat Porto Santo a fost prețul exorbitant. Nu găsisem nimic decent la nicio agenție care organizează tururi și m-am axat strict pe Madeira. Ei, după ce am ajuns acolo, am dat de un tur spre Porto Santo cu preț mai mult decât decent în schimb aveam deja planificat totul pe zile, așa am rămas pagubașă.

Realmente Portugalia m-a dat pe spate pentru că a fost a 3-a oară când i-am pășit pragul. Prima oară a fost în Porto, după care la Fatima și Lisabona.

Mi-am propus să mai vizitez încă de 2 ori Portugalia: zona de sud și Insulele Azore.

Ghidul care l-am avut povestea că prima oară trebuie să vizitezi Madeira și după Azore. Odată ce ai văzut și Insulele Azore, nu te mai întorci în Madeira.

Oare, o fi adevărat? Rămâne de explorat!

Itinerar:

Funchal – frumusețea unui oraș exotic

Priveliști madeireze Pico Do Arieiro – Pico Ruivo

Minuni ascunse în partea vestică a Madeirei

Tradiții madeireze în estul insulei

Levada das 25 Fontes și off-road în Madeira

Madeira – sfaturi și cheltuieliLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *