Tradiții madeireze în estul insulei

Dacă e să fac o comparație între cele 2 extremități ale insulei aș spune că în estul insulei, Madeira își ascunde locurile frumoase. Aici poți să descoperi frumoasele tradiții madeireze care așteaptă turiștii curioși cu brațele deschise.

Nu ai cum să explorezi estul insulei și să nu faci o oprire la fabrica de răchită din Camacha sau să nu vezi casele tradiționale madeireze. Nu ai cum să ajungi aici și să nu te bucuri de pădurile de laur, incluse în Patrimoniul UNESCO. Nu mai e nevoie să menționez și peisajele din această zonă, la fel de superbe ca în orice colț al insulei.

Traseul pe coasta de est mi s-a părut ceva mai scurt decât cel de pe coasta de vest a Madeirei dar cu toate acestea au fost experiențe total diferite.

1.Fabrica de răchită din Camacha 

tradiții madeireze

Nu prea ai cum să ocolești locul. Epicentrul industriei de răchită este în acest oraș iar turnul cu ceas te va ajuta să te orientezi. Aici răchita vine modelată sub orice formă și dimensiune: de la rame, jucării până la portofele și coșuri de pâine. Apropo, să știți că aici se fac și coșurile de răchită pentru săniuțul pe asfalt din Monte. Fabrica găzduiește partea de producție, un mic muzeu și un magazin de prezentare.

Intrarea la fabrică este gratuită.

2. Ribeiro Frio

estul insulei

Vă spuneam că în Madeira mai puteți vedea pădurile de lauri. Ribeiro Frio este locul care găzduiește parcul cu păduri de lauri, inclus în UNESCO în 1999. Tot de aici încep și câteva trasee de levada pe care vă recomand să le parcurgeți. Cel mai cunoscut traseu de levada de aici e PR10 – Llevada do Furao și un punct panormaic Balcoes. Tot aici se găsește și o fermă de păstrăv.

3. Faial 

estul insulei

Cred că oceanul sărută toată insula sub diverse forme. Un loc care merită o oprire este această zonă din Faial desprinsă parcă din povești. Ghidul ne povestea că aici se formează valuri destul de periculoase când e vreme urâtă.

4. Santana

tradiții madeireze

Deși madeirezii nu mai trăiesc în aceste case, aici în Santana, mai poți să vizitezi câteva case tradiționale. Le vei recunoaște din prima. Casele sunt construite din lemn sub formă de litera A, cu acoperișul lăsat și foarte colorate. Casele sunt construite cu pod deservind ca și loc de depozitare iar casa era împărțită în 2 părți: camera principală și bucătaria.

Ghidul ne povestea că sunt foarte puține case tradiționale pe insulă. Proprietarii sunt spirjiniti din punct de vedere financiar de guvern pentru renovarea și conservarea lor. Sunt tradiții madeireze care încearcă să se păstreze pe o perioadă cât mai îndelungată.

5. Ponta de São Lourenço

estul insulei

Levada e o experiență specifică Madeirei, în schimb traseul pe această peninsulă este ceva total diferit. Este cel mai cunoscut traseu de coastă din Madeira iar lipsa vegetației în acest loc îți asigură o priveliște de 360 de grade fără dar și poate. Traseul este undeva la 8 km și durează cam 4 ore. Punctul de plecare este Baia d’Abra iar timp de 4 ore te vei bucura de peisaj și vei putea vedea formațiuni din rocă vulcanică.

Eu nu am apucat să parcurg tot traseul în schimb era ceva lume în zonă deși vremea nu a fost cea mai strălucită. Ce pot să confirm este că da, peisajul este de o frumusețe ireală.

6. Machico

estul insulei

Machico l-am admirat doar de sus și priveliștea nu e deloc rea. De fapt, nimic nu e rău în Madeira. Se spune că aici, în Machico, practic s-a descoperit Madeira în anul 1419. O plajă lungă cu nisip este gata să primească turiștii iubitori de vitamina D.

După cum ai văzut, toate plajele din Madeira sunt cu pietre și bolovani. Ce e de știut este că pietrele de pe această plajă au fost înlocuite cu nisip adus din Maroc în anul 2008.

La fel de important este că, tot aici, ai cea mai mare șansă să vezi balenele. Din Machico pleacă catamaranele în căutarea balenelor. Aproape în fiecare dimineață este o echipă care le observă și le caută locația din acest loc, astfel că probabilitatea să le și vezi este foarte mare.

Treaba cu balenele încă nu am experimentat-o, nu știu de ce. Deși am vizitat câteva locuri unde se puteau ”vâna” (Gran Canaria, Canada), încă nu am reușit să le văd.

Estul insulei este zona care ține aceste tradiții madeireze vii. Indiferent că vorbim de fabrica de răchită, sau de casele tradiționale, acestea dau și păstrează farmecul locului.

 

Itinerar:

Madeira – raiul ascuns din Oceanul Atlantic

Funchal – frumusețea unui oraș exotic

Priveliști madeireze Pico Do Arieiro – Pico Ruivo

Minuni ascunse în partea vestică a Madeirei

Levada das 25 Fontes și off-road în Madeira

Madeira – sfaturi și cheltuieli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.