Zakynthos – colț de rai grecesc

După un drum enorm de lung și obositor cu autocarul am început să număr kilometri. Când am văzut portul Zante am știut că am ajuns într-un colț de rai grecesc: Zakynthos.
Nu cred că e turist care să nu fie impresionat de insulele grecești, toate au o spectaculozitate aparte deși marea e mare. Atât de multe insule grecești și totuși foarte diferite. Cer descoperite și respectate pentru ceea ce oferă și Zakynthos are mult de oferit.
Zakynthos
Planul pentru cele 3 zile a fost de a bate în lung și lat toată insula, de a descoperi plaje superbe și a explora stațiunile.
Despre insulă am citit doar de bine și toate la superlativ. E insula grecească cea mai însorită, a fost locul de joacă al zeilor, viața de noapte din Zante și lista poate continua la infinit.
Stațiunile sunt una mai cochetă decât alta începând de la sălbatica Vasilikos până la cluburile de noapte din Laganas. Ca și stațiune și loc de vacanță cred că cel mai mult mi-a plăcut Tsilivi. Liniștită, plajă cu nisip și marea frumoasă cum numai în Grecia e.
rai grecesc
Un tur al insulei e un must, pe cât de mică pe atât de impresionantă pentru că oferă de toate chiar și pentru cei mai pretențioși turiști. De la celebra plajă Navagio, la fabrică de ulei de măsline, tururi cu barca pentru a surprinde broscuțele țestoase, toate fac parte din colțul de rai grecesc. Din păcate nu am reușit să vad broaștele țestoase și Peșterile Albastre.

1. Fabrica de ulei de măsline Aristeon -Lithakia

Zakynthos

Fabrica de măsline este și un veritabil muzeu. Datează din anul 1850 și încă se pot admira presele originale pentru obținerea uleiului. În prezent fabrica se mândrește cu utilaje moderne de prelucrare a măslinelor asigurând 6 % din producția de ulei a Greciei.

În Zakynthos se găsesc aprox. 25 de fabrici de prelucrare a uleiului și se găsesc circa 2 milioane de arbori de măslini. Încă din antichitate se știa că uleiul de măsline avea efecte terapeutice iar Homer l-a numit „aur lichid”.

2. Exo Chora 

rai grecesc

Cel mai vechi și cel mai mare arbore de măslin din lume. Este imposibil să nu te minunezi ce poate face mama-natură. Trunchiul măslinului era atât de groasă încât nu îl puteai cuprinde. Ghidul ne spunea că are mai bine de 2000 de ani vechime.

3. Mănăstirea Agios Dionysos – Anafonitria

Zakynthos
Sătuc situat în nordul insulei găzduiește o superbă mănăstire în stil bizantin construită în secolul al XV – lea, fiind și cea mai veche mănăstire din Zakynthos. Sfântul Dionisios și-a petrecut ultima parte din viață aici murind în anul 1624. Astăzi este considerat protectorul insulei.

4. Plaja Navagio – Zakynthos

Zakynthos
Plaja Navagio este una din cele mai apreciate plaje din Grecia și una din cele mai faimoase din lume. A fost colțul de rai grecesc cel mai mult așteptat și nu m-a dezamăgit. Un loc rupt de lume și extrem de spectaculos atrage turiști de peste tot. Se poate ajunge cu barca (de altfel sunt și excursii opționale) sau cu mașina dacă dorești să admiri plaja de sus.
Atracția în sine a plajei este epava unui vas scoțian numit Panagiotis eșuat pe țărm în anul 1980, motiv pentru care se mai numește și plaja contrabandiștilor.
Legendele referitoare la vas nu au întârziat sa apară susținând că este vasul unor contrabandiști de țigări italieni care au fost urmăriți de paza de coastă grecească iar vasul a eșuat pe insulă. Alte voci spun că nava a fost scufundată de aceeași paza de coastă iar valurile au aruncat-o la țărm, iar ultima legendă spune că autoritățile au adus nava pe plajă pentru a crește numărul de turiști.
Indiferent de motiv, plaja este vizitată de mii de turiști anual fiind în top 10 insule ale Greciei.

Recomand vizitarea insulei cu vaporul. De ce? În partea de sus este un loc belvedere foarte îngust și foarte aglomerat, de altfel și singurul loc de unde poți vedea plaja. E foarte greu să fotografiezi și epava deoarece vei fi nevoit să te întinzi peste balustradă ca să ai unghiul dorit.

5. Agios Nikolaos – raiul grecesc

rai grecesc
Orășel mic și cochet situat în nordul insulei are un port pe cât de simplu și izolat pe atât de frumos.Mi-a plăcut atât de mult de prima dată când l-am văzut plus că aici am luat masa la terasa unui restaurant cu view spre mare.

6. Bochali – portul Zante

Zante
Bohali a fost ultima oprire din tur și este locul de unde poți admira portul Zante în toată splendoarea.
Insula Zakynthos mi-a arătat unul din cele mai frumoase locuri în care fusesem până acum. Mi-am adus amintea de plajele din Italia dar nu sunt nici pe departe la fel de spectaculoase. Am catalogat Zakynthos ca o insulă sălbatică dar și modernă în același timp. Își păstrează frumosul într-un mod autentic dar îți oferă șansa de a explora și a descoperi. Un adevărat colț de rai grecesc.

 

Itinerar:

Gustul Greciei din 3 ingrediente 

Lefkada- infinitul nuanțelor de turcoaz

Croazieră în insulele grecești

Parga – oraș ce colorează marea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.